O Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας σε μεγάλο κίνδυνο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας βιώνει την χειρότερη μέχρι τώρα κοραλλιογενή λεύκανση που έχει καταγραφεί.

Η Εθνική ομάδα που ασχολείται με την λεύκανση των κοραλλιών λέει ότι το 95% των κοραλλιογενών από την πόλη Κερνς του Κουίνσλαντ μέχρι την Παπούα της Νέας Γουινέας αντιμετωπίζει τώρα σοβαρό πρόβλημα.

Λέει επιπλέον ότι μόνο τέσσερις ύφαλοι από τους 520 δεν έχουν καθόλου επηρεαστεί.

Πέρυσι η UNESCO αποφάσισε να μην συμπεριλάβει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή ύφαλο στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά οι διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες ζητούσαν να επανεκτιμηθεί αυτή η απόφαση.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν τα κοράλλια θα ανακάμψουν, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη αναφέρει ότι το 50% των κοραλλιών έχει πεθάνει.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις του El Nino θεωρούνται υπεύθυνες για την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλεί λεύκανση των κοραλλιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος
δήλωσε ότι οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις θα επενδύουν 2 διεκατ. δολάρια την επόμενη δεκαετία για την προστασία του υφάλου.
Πηγή: skai.gr