Οι ελληνικοί υγρότοποι εκπέμπουν SOS

Η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, η άναρχη δόμηση και η επέκταση των βιομηχανικών μονάδων είναι σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων, οι μεγαλύτερες απειλές για τους ελληνικούς υγρότοπους.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, το ΕΚΒΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία τους.

Η Ελλάδα διαθέτει 10 υγρότοπους διεθνούς σημασίας και 56 σημαντικές λίμνες που διατηρούν σταθερό το οικοσύστημα όμως πρέπει να σταματήσει η ανθρώπινη παρέμβαση.

Το ΕΚΒΥ παράγει γνώση, παρέχει πληροφόρηση, ευαισθητοποιεί το κοινό, προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την κατάρτιση, μελετά τις εξελίξεις, υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις. Μετέχει σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και δίκτυα και σε πρωτοβουλίες επιστημονικής διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της φύσης. Υποστηρίζει πολιτικές συμβατές με την αρχή της αειφορίας. Διατηρεί ενημερωμένα αρχεία πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές.

Η εκτίμηση των αλλαγών στα οικοσυστήματα - περιλαμβανομένων των αλλοιώσεων που προέρχονται από τη μη αειφορική άσκηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά και από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή - και η τεκμηρίωση πολιτικών και μέτρων για την αποτροπή της υποβάθμισής τους, η αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και ανόρθωση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας γλυκού νερού για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα, η ευρεία μεταφορά της γνώσης για τις λειτουργίες και αξίες των φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και για τις αειφορικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται, αποτελούν προτεραιότητες στη δράση του.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου