Κλείσιμο

Τα επιβλαβή αέρια καθυστερούν την εποχή των παγετώνων

Η επόμενη εποχή των παγετώνων μπορεί να καθυστερήσει και μάλιστα πάνω από 50.000 χρόνια λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των επιβλαβών αερίων που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. 

Επιστήμονες στην Γερμανία ανέλυσαν τους παράγοντες κάτω από τους οποίους δημιουργείται ο παγετώνας, όπως αυτός που συνέβη στη γη πριν από 12.000 χρόνια.

Το σχήμα της τροχιάς του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο είναι ευνοικό για να επιτευχθεί η εποχή των παγετώνων, αλλά η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που συγκεντρώνεται πλέον στον αέρα είναι υπερβολικά υψηλή.

Η Γη αναμένεται να περάσει μια παρατεταμένη θερμή φάση, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

«Θεωρητικά, η επόμενη εποχή των παγετώνων θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μακριά, αλλά δεν υπάρχει καμία πραγματική σημασία στη συζήτηση που αφορά το πότε αυτή θα ξεκινήσει, σε 50.000 ή σε 100.000 χρόνια από τώρα», όπως ανέφερε ο Αντρέι Γκανοπόλσκι του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων.

«Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι το ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε τη φυσική ακολουθία των γεγονότων για δεκάδες χιλιάδες χρόνια», τόνισε ο Γκανοπόλσκι. 


Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μπαζιάνα