Επίθεση λευκών καρχαριών σε υποβρύχια drone (video)

To 2013, το Ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών της Μασαχουσέτης έθεσε σε λειτουργία έναν μικρό «στόλο» ημιαυτόνομων υποβρύχιων drone ώστε να παρακολουθήσουν τις θηρευτικές στρατηγικές των μεγάλων λευκών καρχαριών.

Χωρίς ανάγκη συχνών ανεφοδιασμών, τα τορπιλοειδή REMUS παρακολουθούσαν αυτούς τους θαλάσσιους κυνηγούς στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να αποφύγουν τις «αναμενόμενες συνέπειες».

«Καθώς τα REMUS ακολουθούσαν τους λευκούς καρχαρίες σε μεγαλύτερα βάθη, τα ψάρια έγιναν επιθετικά και άρχισαν τις συστηματικές επιθέσεις στα drone», σχολιάζει ο επικεφαλής της ομάδας, Γκρεγκ Σκόμαλ.

Από τα βίντεο που «ψαρεύτηκαν» εκ των υστέρων, φαίνεται πως οι καρχαρίες συχνά έστηναν μέχρι και ενέδρες στα «ανυποψίαστα» drone. «Ευτυχώς σύντομα βαρέθηκαν και συνήθισαν την παρουσία τους, επιτρέποντας μας να τους παρατηρήσουμε επί τω έργω», προσθέτει ο Σκόμαλ.

Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Γούντχοουλ, αφού μελέτησε το υλικό, έδωσε στην δημοσιότητα τα στιγμιότυπα των επιθέσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας για την συμπεριφορά των καρχαριών δημοσιεύθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Journal of Biology.

REMUS SharkCam: The hunter and the hunted from Woods Hole Oceanographic Inst. on Vimeo.

Πηγή: Πηγές: Telegraph/ BBC - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας