Κλείσιμο

Στήνουν «ξόβεργες» στο παράνομο κυνήγι

Ένας τρομαγμένος κοκκινολαίμης πιασμένος σε ένα δίχτυ. Τα φτερά του σκορπίζονται και το βλέμμα του είναι πανικόβλητο. Τέτοιες σκηνές δυστυχώς δεν είναι σπάνιες στην Ευρώπη. Το παράνομο κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο και απειλεί άμεσα πολλά είδη πουλιών. Εδώ και χρόνια πάντως Γερμανοί και Ιταλοί προσπαθούν από κοινού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με τα ιταλικά δασαρχεία.

«Η παράδοση της παγίδευσης των πουλιών προέρχεται από την Ιταλία, μια χώρα που παράλληλα κάνει πάρα πολλά για την πάταξη του παράνομου κυνηγιού» λέει ο Αντρέα Ρουτιλιάνο, ο οποίος εδώ και χρόνια εργάζεται για τη γερμανική οργάνωση με την επωνυμία "Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών".
Με όπλα, δίχτυα ή ξόβεργες γύρω στα 5 με 8 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο χάνουν με τρόπο βασανιστικό τη ζωή τους στην Ιταλία ενώ ο αριθμός τους σε ολόκληρη την Ευρώπη φθάνει στα 20 με 25 εκατομμύρια.

Η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την Ιταλία ως την χειρότερη χώρα στον τομέα αυτό μετά την Αίγυπτο. «Στην Ιταλία τα ωδικά πτηνά θεωρούνται ξεχωριστή νοστιμιά» λέει ο Αλεξάντερ Χάιντ, επικεφαλής της οργάνωσης «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών». Οι συνέπειες του παράνομου κυνηγιού είναι ολέθριες κυρίως για τα άγρια πουλιά όπως είναι ο σπιζαετός, ο σταχτοπετρόκλης και ο ευρωπαϊκός σφηκιάρης.

Ανθεί και το παράνομο εμπόριο με το κυνήγι

Ο καστανολαίμης επίσης θεωρείται ιδιαίτερη νοστιμιά στην Ιταλία όπως και οι τσίχλες κυρίως στη Λομβαρδία, Βενετία, Καμπανία, Καλαβρία και Απουλία.

Το εμπόριο με το άγριο κυνήγι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα πολλοί κυνηγούσαν και πήγαιναν τα θηράματα στο σπίτι ως κάτι ξεχωριστό. Εν τω μεταξύ πουλάνε το κυνήγι σε εστιατόρια και το προσωπικό κυνήγι τείνει να πάρει ολοένα και πιο εμπορικό χαρακτήρα. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, η πώληση του παράνομου κυνηγιού είναι ένα επιπρόσθετο και καλό έσοδο. Για παράδειγμα στη «μαύρη» αγορά ένας σπίνος φθάνει να κοστίζει έως και εκατό ευρώ.

Στην «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών» δραστηριοποιούνται περίπου 400 εθελοντές, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως για παράδειγμα την WWF. Στήνουν καρτέρι στους παράνομους κυνηγούς και τους οδηγούν στη δικαιοσύνη, η οποία τους επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα από 300 μέχρι 2.000 ευρώ.

Οι αρχές στην Ιταλία πάντως συνεργάζονται στενά με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών» φέτος περισυνέλεξε περίπου 500 παγίδες ενώ πριν από 15 χρόνια ο αριθμός έφθανε τις 15.000. Δυστυχώς εξαιτίας των μέτρων λιτότητας στην Ιταλία προτείνεται η κατάργηση των δασαρχείων.


Πηγή: Deutsche Welle - Λαρίσα Λι Μπεκ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου