Οι πάγοι λιώνουν και «επιβραδύνουν» την περιστροφή της γης

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών επιβραδύνει τη περιστροφή της γης σύμφωνα με ανακάλυψη καναδών επιστημόνων που μελετούν τον πυρήνα της Γης.

Το λιώσιμο των πάγων ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας αλλά και μετακινεί μάζα από τους πόλους προς τον ισημερινό, επιβραδύνοντας έτσι την περιστροφή της Γης. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση αυτή.

«Κατά τα τελευταία 3000 χρόνια, ο πυρήνας της Γης έχει επιταχυνθεί λίγο, ενώ ο μανδύας με την επιφάνεια έχουν επιβραδυνθεί», αναφέρει ο Ματιέ Ντέμπερι, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Ως συνέπεια της επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης, αυξάνεται σταδιακά η διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα σε έναν αιώνα από τώρα, το μήκος μιας ημέρας θα έχει αυξηθεί κατά 1,7 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά σύμφωνα με τον Ντέμπερι πρόκειται για ένα συσσωρευτικό παράγοντα του οποίου η σημασία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Κατανοώντας τη συνδυαστική επίδραση αυτών των παραγόντων, οι ερευνητές μπορούν να προβλέψουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

«Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία των παράκτιων πόλεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ντέμπερι. «Η καλύτερη πρόβλεψη μπορεί επίσης να σημαίνει διαφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές», πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr