Μπιλ Γκέιτς: Ερευνητική πρωτοβουλία δισεκατομμυρίων για την καθαρή ενέργεια

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς στοχεύει σε μία ενεργειακή πρωτοβουλία δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καθαρή ενέργεια με σκοπό να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία Cleantech θα ανακοινωθεί επίσημα από τον Γκέιτς, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε παράλληλη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι.

Ο Γκέιτς είχε δεσμευτεί στο παρελθόν ότι θα διαθέσει 2 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πλέον, έχει ενώσει τις δυνάμεις του με μια ομάδα αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών, που θα εργαστούν από κοινού για την εύρεση νέων λύσεων. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να διπλασιάσουν τις συνεισφορές τους για την ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών.

Σε δημοσίευσή του τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Γκέιτς ανέφερε ότι απαιτούνται καινοτόμες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι σημερινές τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο με ένα «αστρονομικό» κόστος.

Η πρόσβαση στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη νέα παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οποία θα διαπραγματευτούν περισσότερες από 190 χώρες στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Η Ινδία, η χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει θέσει την καθαρή ενεργειακή τεχνολογία στην καρδιά της εθνικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: skai.gr