Κίνα: Oι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για το κλίμα

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι έχει κρίσιμη σημασία στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η Κίνα, η οποία εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, επέμενε ανέκαθεν πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.

"Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες", δήλωσε ο Σι απευθυνόμενος σήμερα στους αντιπροσώπους που μετέχουν στη διάσκεψη του Παρισιού.

Ο κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν "να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους" και να καταφέρουν έως το 2020 να κινητοποιούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο για να χρηματοδοτούν προγράμματα σχετικά με το κλίμα στις χώρες του Νότου.

Ο Σι κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες "να προσφέρουν αυξημένη χρηματοοικονομική στήριξη" μετά το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: skai.gr