Greenpeace: Εφικτή η ενεργειακή επανάσταση

Πριν από δέκα χρόνια η περιβαλλοντική οργάνωση είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά το όραμά της για μια παγκόσμια «ενεργειακή επανάσταση». Ο στόχος να καλύπτεται το 50 % των συνολικών ενεργειακών αναγκών της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές φάνταζε ήδη τότε αρκετά φιλόδοξος. Στην τελευταία έκδοση της έκθεσης, το 2012, ο συντάκτης Σβεν Τέσκε ανέβαζε ακόμη περισσότερο τον πήχη, και συγκεκριμένα στο 80 % μέχρι το 2050. Στη νέα έκθεση που δημοσιεύει στο προοίμιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι προχωρά ένα ακόμη βήμα παραπέρα:

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι είναι εφικτή μια πλήρης μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλους τους τομείς, και πως είναι και οικονομικά εφικτό καθώς εντέλει έτσι θα προέκυπταν και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Απαιτείται επανάσταση στις μεταφορές

Μέχρι το 2050 λοιπόν σύμφωνα με την Greenpeace, δηλαδή σε μια γενιά, είναι εφικτή η πλήρης απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση υπήρχουν ήδη σχετικά σενάρια. Στη νέα έκθεση όμως, η Greenpeace συμπεριέλαβε για πρώτη φορά και το σύνολο του τομέα των μεταφορών. Επρόκειτο για μια ξεχωριστή πρόκληση καθώς στον τομέα αυτό και με το ποσοστό χρήσης πετρελαίου να κυμαίνεται στο 98 %, η εξάρτηση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη.

«Βασικά χρειαζόμαστε μια επανάσταση στις μεταφορές που δεν θα περιορίζεται μόνον στα ηλεκτροκίνητα οχήματα αλλά θα επικεντρώνει και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες θα καταστήσουν απαραίτητη την παραγωγή συνθετικών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Οικονομικά οφέλη

Σύμφωνα με την Greenpeace, το κόστος μετατροπής του υφιστάμενου ενεργειακού συστήματος, το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιµα, σε ένα πιο αειφόρο σύστηµα, θα ήταν πολύ μεγάλο: μέχρι το 2050 θα έπρεπε να επενδύονται ετησίως περίπου 1 τρις δολάρια. Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με τον Σβεν Τέσκε, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα εξοικονομούσε 1,07 τρις δολάρια.

Παρόμοιος ο «λογαριασμός» και για τις θέσεις εργασίας: οι θέσεις που θα χάνονται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα υπερκαλύπτονται από τις νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με την Greenpeace να υπολογίζει στο τέλος αυτής της διαδικασίας με συνολικά 19 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας.


Πηγή: Deutsche Welle - Γιούργκεν Ντέσνερ (WDR) / Κώστας Συμεωνίδης