Κλείσιμο

Η Ρωσία έτοιμη να σφραγίσει το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Η ρωσική εταιρεία Rosatom ανακοίνωσε σήμερα πως είβναι διαθέσιμη εάν της ζητηθεί από τις ιαπωνικές αρχές, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να σφραγιστεί οριστικά το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, χτυπήθηκε τον Μάρτιο του 2011 από σεισμό αλλά και τσουνάμι με αποτέλεσμα τρεις από τους αντιδραστήρες του να τεθούν εκτός λειτουργίας και να υπάρξει σημαντική διαρροή ραδιενέργειας. Υπογραμμίζεται επίσης πως τον Μάρτιο του 2015 οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως περισσότεροι από 600.000 τόνοι μολυσμένου, ραδιενεργού νερού υπάρχουν στους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες με κίνδυνο να διοχετευθούν στη θάλασσα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom, κύριος Κομάροβ τόνισε σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής συνέργιας στην Ιαπωνία: «είμαστε διαθέσιμοι κάθε στιγμή ώστε να προσφέρουμε στις ιαπωνικές αρχές κάθε συνατή βοήθεια και πληροφορία σε περίπτωση που αποφασιστεί η σφράγιση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Είναι σαφές πως αυτή την βοήθεια μπορούμε να την προσφέρουμε και για οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο η χώρα αποφασίσει να κλείσει».

Το ατύχημα της Φουκουσίμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα χρονικά μετά από αυτό του Τσέρνομπιλ.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης