Μηδενική αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Οριακή -και ενθαρρυντική- αύξηση μόνο 0,5% εμφάνισαν οι εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου» το 2014, σύμφωνα με το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό κοντά στο 3%. Στην Ελλάδα η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πέρυσι έφθασε το 6,3%.

Οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων από καύση ορυκτών καυσίμων και βιομηχανικές διαδικασίες (δηλαδή οι ανθρωπογενείς εκπομπές) εκτιμώνται σε 35,7 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου το 2014, έναντι 35,3 δισεκατομμυρίων το 2013.

Αν και πριν μερικά χρόνια οι εκπομπές αυξάνονταν με υψηλό ετήσιο ρυθμό περίπου 4%, κατά την τελευταία τριετία καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση στην αύξησή τους, γεγονός ασφαλώς θετικό για την κλιματική αλλαγή. Οι αυξήσεις το 2012 ήταν 0,8% και το 2013 1,5%.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την καθοδική τάση που έχει διαπιστώσει και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Στη μείωση αυτή συμβάλλει η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές στην ενεργοβόρα Κίνα. Αν και η τελευταία εκπέμπει πλέον διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τις ΗΠΑ ετησίως, η αύξηση των εκπομπών πέρυσι ήταν μόνο 0,9%, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό αυξήθηκαν οι εκπομπές και στις ΗΠΑ.

Οι εκπομπές αερίων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,4% το 2014, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού και του σχετικά ηπιότερου χειμώνα πέρυσι. Οι μειώσεις των εκπομπών στην ΕΕ το 2012 και 2013 ήταν μικρότερες, κατά 0,4% και 1,4% αντίστοιχα, πράγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη ηγείται διεθνώς στους τομείς της «καθαρής» ενέργειας και της «πράσινης» οικονομίας.

Από τις χώρες της ΕΕ, την μεγαλύτερη μείωση εκπομπών πέρυσι πέτυχαν η Σλοβακία (-10,6%) και η Βρετανία (-9%), ενώ από τις 28 χώρες-μέλη μόνο η Βουλγαρία και η Κύπρος εμφάνισαν αυξήσεις εκπομπών (6,9% και 0,5% αντίστοιχα). Η Ελλάδα είχε πολύ ικανοποιητική επίδοση, εμφανίζοντας μείωση 6,3%, κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η ύφεση στην οικονομία.

Τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ είναι σήμερα 23% χαμηλότερα από το 1990. Από άποψη μεριδίου στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων, η ΕΕ είναι τρίτη (9,6%), μετά την Κίνα (30%) και τις ΗΠΑ (15%). Όσον αφορά τις ανά κεφαλή εκπομπές αερίων το 2014, τα «πρωτεία» ανήκουν στις ΗΠΑ (16,5 τόνοι) και ακολουθούν η Κίνα (7,5 τόνοι) και η ΕΕ (7,1 τόνοι).

Η έκθεση του JRC αποτελεί καλοδεχούμενο νέο ενόψει της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επόμενα χρόνια αναμένεται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 1%.
Πηγή: skai.gr