Oλάντ: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατραπεί σε πηγή συγκρούσεων

Η Γαλλία σκοπεύει «να τεθεί επικεφαλής του μεγαλύτερου συνασπισμού για τη ζωή» με την ευκαιρία της Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπως και της μάχης κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’ Express.

Όταν ρωτήθηκε πώς συνδέεται η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και αυτής κατά της τρομοκρατίας, ο Ολάντ απάντησε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη στο διαδίκτυο: «Είναι η ίδια μάχη».

Η μάχη «αφορά από τη μία πλευρά την προστασία της ανθρωπότητας από τις ενέργειες θανάτου του Ισλαμικού Κράτους» και από την άλλη «την προστασία του πλανήτη από τις ίδιες τις ασυνείδητες πράξεις μας που ενδέχεται αύριο να είναι πηγές συγκρούσεων και πολέμου», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η διπλή αυτή μάχη έχει στόχο «τον φανατισμό που σκοτώνει σήμερα και την αδιαφορία που καταστρέφει τον πλανήτη μας», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Σε αυτά τα δύο μέτωπα «η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και μπορεί να τεθεί επικεφαλής του μεγαλύτερου συνασπισμού για τη ζωή», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ο άνθρωπος είναι πάντα ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του».

«Γνώριζα ότι το Παρίσι αποτελούσε σύμβολο, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου θα μας το θύμιζαν με τόσο έντονο τρόπο», σημείωσε ο Ολάντ.

Η γαλλική πρωτεύουσα θα γίνει για μια ακόμη φορά «πρωτεύουσα του κόσμου» τον επόμενο μήνα και το θέατρο «ενός είδους επανάστασης, αν σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου υιοθετήσουν μια δεσμευτική συμφωνία (για το κλίμα), η οποία θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις και χρηματικές δεσμεύσεις», υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr