ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η προώθηση γενετικά μεταλλαγμένου σολομού στην αγορά

Πρόκειται για το πρώτο διαγονιδιακό ζώο το οποίο προορίζεται για κατανάλωση από τους κατοίκους των ΗΠΑ. Ύστερα από χρόνια δικαστική διαμάχη, πάρθηκε η έγκριση να για πώληση προς κατανάλωση αυτού του νέου σολομού, ο οποίος έχει ως βάση ένα είδος σολομού του Ατλαντικού στον οποίο γίνεται ένεση με  ένα γονίδιο σολομού του Ειρηνικού, του είδους Chinook, που επιτρέπει στο ψάρι να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα.

Τα ψάρια αυτά, που «παράγονται» από την εταιρία AquaBounty Technologies ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις που θέτει η ρυθμιστική αρχή και είναι ασφαλή για κατανάλωση, καθώς διαθέτει -όπως υποστηρίζει η εταιρία- όλα τα θρεπτικά συστατικά του κανονικού σολομού του Ατλαντικού. Από τον οποίο δεν παρουσιάζει κάποιες σημαντικές βιολογικές διαφορές. 

Η παραγωγή του νέου σολομού, γίνεται μόνο σε χερσαίες εγκαταστάσεις, σε δεξαμενές που ήδη έχουν δημιουργηθεί στον Καναδά και τον Παναμά. Για να αποφύγουν τις εσωτερικές διαμάχες με τις οικολογικές οργανώσεις, η παραγωγή αυτού του νέου είδους στις ΗΠΑ είναι απαγορευμένη, για να μην επηρεαστεί ο πληθυσμός του κανονικού σολομού του Ατλαντικού.

Αρκετές είναι οι αντιδράσεις από οργανωμένες ομάδες καταναλωτών, που τονίζουν ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία, και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε άλλα ψάρια αν ξεφύγει στο περιβάλλον. 

Χάρη στο γονίδιο που εμφυτεύει η εταιρεία στο ψάρι, μπορεί να φθάσει στο μέγεθος ενός κανονικού σολομού σε μόλις 16 μήνες όταν ο σολομός της ανοιχτής θάλασσας χρειάζονται πάνω από 30 μήνες. Όπως και να έχει τα λεφτά είναι πολλά, οπότε και οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ είναι ασήμαντες και χωρίς καμία τύχη. 
Πηγή: skai.gr