Συχνότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα μέχρι το 2050

Η Κρήτη εκτιμάται πως θα υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050, με συχνότερες πλημμύρες από μεγάλα κύματα, ενώ οι συνθήκες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη πεντηκονταετία μέχρι το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν τα ακραία φαινόμενα και οι πλημμύρες που σχετίζονται με το κυματικό κλίμα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται σενάρια μεγάλης καταστροφής ή σημαντικών αλλαγών στη μέση στάθμη των ελληνικών θαλασσών.

Εκτός από την Κρήτη και η Πελοπόννησος θα γίνει πιο ευάλωτη στα ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη στάθμη των ελληνικών θαλασσών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν θα προέλθει από την μικρή, μερική άνοδο του θαλάσσιου επιπέδου, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αλλά από τα συχνότερα «χτυπήματα» ακραίων καιρικών φαινομένων.

Καμία απειλή για το 80% των ακτών, ευάλωτες οι ακτές στο Δέλτα των ποταμών
Οι απόκρημνες ακτές, με μικρές παραλίες, είναι το 80% των παράκτιων περιοχών, άρα γι' αυτές δεν υφίσταται «απειλή» από την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Εκείνες που θα δεχθούν την επίθεση από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι οι δελταϊκές αποθέσεις ποταμών (το 15% των ακτών) όπου υπερισχύει η δυναμική του ποταμού, υπογραμμίζει ο γεωλόγος Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Αναγνώστου σημείωσε την ανάγκη προβληματισμού και μέριμνας για τις περιπτώσεις ανθρώπινης αυθαιρεσίας που επηρεάζουν τις ευάλωτες, μελλοντικά, ακτές.  
Πηγή: skai.gr