Έργα για την επεξεργασία λυμάτων στα Μεσόγεια

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την επεξεργασία των Λυμάτων στα Μεσόγεια. Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης στο δήμο Μαρκοπούλου και αναμένεται να εξυπηρετήσει 40.000 κατοίκους.

Αναμένεται να κατασκευαστεί κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, αντλιοστάσια και κεντρική μονάδα διαχείρισης βιολογικού καθαρισμού.
Με αυτά τα έργα η Ελλάδα θα σταματήσει να πληρώνει το πρόστιμο που είχε επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι η χώρα μας δεν συμορφώθηκε με την οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων από το 2007
Με την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου, προϋπολογισμού περίπου 28.000.000 ευρώ, καλύπτονται οι χρόνιες ανάγκες περίπου 40.000 κατοίκων της περιοχής στον τομέα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών αποβλήτων και δρομολογείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποχέτευσης λυμάτων των περιοχών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη – Καλυβίων – Κουβαρά.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα στο κράτος και στο Δήμο να αναστείλει τη συνέχιση της επιβολής προστίμου, λόγω μη εναρμόνισης με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ και μη συμμόρφωσης με την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΚ της 25ης Οκτωβρίου 2007, όσον αφορά στην κάλυψη των οικισμών Β’ προτεραιότητας της Ανατολικής Αττικής.
Έτσι, γίνονται τα αποφασιστικά βήματα για: α) τη σταδιακή κατάργηση του συστήματος διάθεσης αστικών λυμάτων μέσω βόθρων και στη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης και β) τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων κατά κατηγορία Οικισμών με βάση τις κατευθύνσεις της Οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων (91/271/ΕΟΚ) αλλά και της εθνικής νομοθεσίας περί επαναχρησιμοποίησης αστικών λυμάτων (ΚΥΑ 145116/2011).

Η πράξη ένταξης αφορά έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης ακαθάρτων, δηλαδή συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία – διάθεση αστικών λυμάτων, στο Δήμο Μαρκοπούλου και περιλαμβάνει οκτώ (8) υποέργα, τα οποία θα περιλαμβάνουν: α) Αγωγούς αποχέτευσης και μεταφοράς ακαθάρτων στο Πόρτο Ράφτη, συνολικού μήκους περίπου 45 χλμ, β) Οκτώ (8) αντλιοστάσια ακαθάρτων και γ) Ολοκληρωμένη και πλήρως λειτουργική Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μαρκοπούλου, συνολικής δυναμικότητας 40.000 ι.κ. 


Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου