Με καλούς ρυθμούς η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακάμπτει και ξαναγράφει θετική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2014 η συλλογή παλιών συσκευών ανήλθε στους 45,000 τόνους, υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο συλλογής που θέτει η ΕΕ και σημειώνοντας 20% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. H αυξητική τάση συνεχίζεται και αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος των 4 κιλών ανά κάτοικο και αυτή τη χρονιά. Το πρώτο ενιάμηνο του έτους η συλλογή ανήλθε στις 35.000 τόνους.

Μέχρι σήμερα η «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» έχει αναπτύξει περισσότερα από 11,500 σημεία συλλογής πανελλαδικά και συνεργάζεται με τα περισσότερα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, στα οποία τοποθετούνται ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μικροσυσκευών και λαμπτήρων.
Σημαντική στα θετικά αποτελέσματα είναι και η συμβολή των εκστρατειών ενημέρωσης, εκστρατείες που πραγματοποιούνται τόσο μέσω των ΜΜΕ, όσο και μέσω δράσεων ανακύκλωσης σε πόλεις ανά την Ελλάδα, όπως αυτές που κάνει και ο ΣΚΑΙ σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών.

Όταν ανακυκλώνουμε ηλεκτρικές συσκευές περιορίζεται η εξόρυξη και η επεξεργασία πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.

- Μειώνονται οι κίνδυνοι μόλυνσης του εδάφους, του νερού και του αέρα χάρη στη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών και συγχρόνως περιορίζονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Το να εγκαταλείπουμε στη φύση τις άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές μας ή να τις παρατάμε στο πεζοδρόμιο είναι εδώ και χρόνια μια ξεπερασμένη πρακτική και βέβαια, αρνητική για το περιβάλλον. Ανακυκλώνοντας τις παλιές συσκευές μας αντανακλούμε ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, βασισμένο στην κοινωνική συνείδηση και στο ενδιαφέρον για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Όλες οι συσκευές που έχουν παραδοθεί για ανακύκλωση, μεταφέρονται σε μία από τις εννέα αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας που είναι συμβεβλημένες με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.και βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές αναλαμβάνουν την επεξεργασία των παλιών συσκευών, με στόχο την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που περιέχουν και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους στην παραγωγή νέων προϊόντων. Ειδικά, οι λάμπες μεταφέρονται για επεξεργασία στη Γερμανία ή το Βέλγιο, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου