Αυστραλία: Σχέδιο θανάτωσης 2 εκατομμυρίων άγριων γατών - Οι πρώτες επώνυμες αντιδράσεις

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θανατώσει 2 εκατομμύρια άγριες γάτες μέχρι το 2020 επειδή αυτές απειλούν την βιοποικιλότητα της περιοχής

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης οφείλεται στο ότι η κάθε άγρια γάτα σκοτώνει περίπου πέντε αυτόχθονα ζώα καθημερινά για να τραφεί. Μάλιστα, 120 από αυτά τα ζώα που αποτελούν τροφή για τις άγριες γάτες, είναι υπό εξαφάνιση. 

Οι γάτες εισήχθησαν στην ήπειρο από τους Ευρωπαίους εποίκους πριν από περίπου 200 χρόνια και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια άγριες γάτες σε όλη τη χώρα.

Την έντονη αντίδραση του τραγουδιστή Morrissey και της ηθοποιού Brigitte Bardot προκάλεσε το συγκεκριμένο σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης. 

Μόλις οι δύο καλλιτέχνες πληροφορήθηκαν την εν λόγω κίνηση της κυβέρνησης, αντί για να υπερασπιστούν την θανάτωσή τους, όπως πίστευε η κυβέρνηση, διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο. 

Ο Αυστραλός επίτροπος για τα απειλούμενα ζώα Gregory Andrews ήταν αυτός που ενημέρωσε τους δύο καλλιτέχνες για την απόφαση της κυβέρνησης να θανατώσει τις άγριες γάτες και τους ζήτησε μάλιστα με επιστολή του να κατανοήσουν την αναγκαιότητα θανάτωσης αυτών των ζώων.

Ο βρετανός τραγουδιστής και η γαλλίδα ηθοποιός επέκριναν το πλάνο θανάτωσης των άγριων γατών με τον Morrissey να κατηγορεί την Αυστραλία για ηλιθιότητα χωρίς όρια.

Ο Andrews έγραψε στην επιστολή του: «Τα αυτόχθονα είδη μας απλώς δεν είναι προορισμένα για να συνυπάρχουν με άγριες γάτες. Δεν μπορούν να εξελιχθούν παράλληλα με τα αρπακτικά ζώα». Ο ίδιος προσέθεσε ότι το σχέδιο αυτό έχει την στήριξη των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων.



Ο Morrissey, επιτέθηκε σε αυτό το καθεστώς και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η σωστή μεταχείριση των ζώων. «Οι άγριες αυτές γάτες είναι, στην πραγματικότητα, δύο εκατομμύρια μικρότερες εκδόσεις του λιονταριού Cecil» είπε, αναφερόμενος στο περίφημο μεγάλο λιοντάρι που σκοτώθηκε από έναν οδοντίατρο.

Τον Ιούλιο, η Brigitte Bardot έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Greg Hunt, αποκαλώντας το σχέδιο «σκανδαλώδες». «Αυτή η γενοκτονία των ζώων είναι απάνθρωπη και γελοία», είπε. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει κάποια απάντηση των δυο καλλιτεχνών στην επιστολή του κου Gregory Andrews.


Πηγή: skai.gr