Η Λαγκάρντ και ο φόβος του "ψητού κοτόπουλου"

Η φετινή ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στη Λίμα του Περού, έχει μια ιδιαιτερότητα. Το ζήτημα του περιβάλλοντος -ειδικότερα της κλιματικής αλλαγής- παίζει σημαίνοντα ρόλο στις εργασίες της. Το γεγονός αυτό κατέστη εμφανές και στην ευθύτατη τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φάνηκε να παραμερίζει για λίγο τους διπλωματικούς τρόπους. Όπως σχολίασε, αν αγνοήσουν όλοι τις περιβαλλοντικές εξελίξεις, «θα μεταμορφωθούμε σε κοτόπουλα και θα ψηθούμε όλοι».

Η γλαφυρή προειδοποίηση της κ. Λαγκάρντ εξηγείται από το γεγονός ότι οι πάντες φαίνεται να γνωρίζουν στο μεταξύ ότι η σημερινή δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Συρία ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή. Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι τί πρόκειται να συμβεί αν εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας ξηρασίας, πλημμυρών ή αφόρητου καύσωνα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που παρουσιάστηκε στη Λίμα, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 61,8 δις δολάρια, με τα οποία θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται από το 2020 αναπτυσσόμενες χώρες με αναδυόμενες οικονομίες στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, από τα χρήματα αυτά αναμένεται να επιδοτηθεί και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βαρόμετρο τα 100 δις για την επιτυχία της Συνόδου για το Κλίμα

Στόχος είναι από το 2020 να συγκεντρώνεται ετησίως ποσό της τάξης των 100 δις δολαρίων. Η Γερμανία προτίθεται να συνεισφέρει 4,5 δις δολάρια. Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μετέβη στην πρωτεύουσα του Περού με στόχο να δώσει ώθηση στην προσπάθεια συλλογής των περίπου 40 δις δολαρίων, που λείπουν ακόμη για να συμπληρωθούν τα πρώτα 100 δις. Η τήρηση των οικονομικών μεγεθών που έχουν συμφωνηθεί θεωρείται «κλειδί» για την επιτυχία της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι. Χωρίς παροχή γενναιόδωρης οικονομικής στήριξης εκτιμάται ότι θα είναι ανέφικτη η συμφωνία των 195 χωρών-μελών του ΟΗΕ σε μια παγκόσμια κλιματική συμφωνία, η οποία θα δεσμεύει τα κράτη σε μείωση των εκπομπών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Βέβαιο είναι πάντως ότι κάθε πλευρά συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο. Την ώρα που η ΕΕ προτίθεται να μειώσει έως το 2030 κατά 40% σε σχέση με το 1990 το επίπεδο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η Κίνα και η Ινδία δίνουν μόνο ασαφείς υποσχέσεις ότι θα μεριμνήσουν για μείωση των δικών τους εκπομπών.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ είναι σαφές ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να υιοθετήσουμε έναν φόρο διοξειδίου του άνθρακα και να καταργήσουμε τις επιδοτήσεις» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το Ταμείο κατά της Κλιματικής Αλλαγής ο Γιάν Κοβάλτσικ, ειδικός αναλυτής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, δεν κρύβει τον προβληματισμό του: «Αποκρύπτεται ότι από τέτοια προγράμματα βοήθειας επωφελούνται και πολλές χώρες στις οποίες η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στο περιθώριο».


Πηγή: Deutsche Welle - Άρης Καλτιριμτζής (dpa)