ΟΟΣΑ: 61,8 δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2014

H χρηματοδότηση που προσφέρουν οι χώρες του Βορρά προς εκείνες του Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έφθασε το ποσό των 61,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ επισημαίνεται ότι στόχος είναι το ποσό αυτό να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος το 2020.

Με μια αύξηση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων σε σύγκριση με το 2013, ο οργανισμός διατυπώνει την εκτίμηση ότι έχει καταγραφθεί «σημαντική πρόοδος» προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 2013, η βοήθεια αυτή, που προσφέρθηκε είτε με τη μορφή δωρεών και δανείων, από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, είχε ανέλθει στα 52,2 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ, στον οποίο ανατέθηκε η σύνταξη αυτής της έκθεσης προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες με σκοπό τη σύναψη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόοδοι στην κατεύθυνση του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων» επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που παρουσίασε αυτήν την έκθεση στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, με την ευκαιρία της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η εντολή μας ήταν να καταγράψουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις ενόψει του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων» διευκρίνισε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής ενημέρωσης ο Σάιμον Μπακλ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ενώ προσέθεσε ότι δεν ανατέθηκε στον ΟΟΣΑ να «κάνει προβλέψεις» έως το 2020.

Οι αναπτυγμένες χώρες είχαν δεσμευθεί το 2009 να αυξήσουν σταδιακά την χρηματοδότησή τους για την υλοποίηση προγραμμάτων για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο να συγκεντρώνεται το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατ' έτος το 2020.

Τα προγράμματα αυτά σχετίζονται με σχέδια για την μείωση των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και μέτρα για την προσαρμογή στις επιπτώσεις που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ