Ρουαγιάλ: Σταδιακά θα καταργήσουμε τις φοροελαφρύνσεις των ντιζελοκίνητων

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους στο καύσιιμο ντίζελ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αφαιρέσει το οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη βενζίνη και να ενθαρρύνει τους οδηγούς να επιλέξουν αυτοκίνητα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Το πρόσφατο σκάνδαλο με την Volkswagen έχει πλήξει την εικόνα των οχημάτων ντίζελ και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις χώρες που τα προωθούσαν νωρίτερα καθώς το επιχείρημα των χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη έχει πληγεί.

Η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι σε διάστημα πέντε χρόνων θα καταργηθούν σταδιακά στη Γαλλία τα φορολογικά πλεονεκτήματα του καυσίμου και η συζήτηση θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2016.

Ο φόρος που επιβάλλεται σήμερα στα καύσιμα ντίζελ είναι 0,15 ευρώ χαμηλότερος (ανά λίτρο) από αυτόν που επιβάλλεται στη βενζίνη.

Το 50 τοις εκατό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Γαλλίας είναι ντιζελοκίνητα αν και το μερίδιο των πωλήσεών τους έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τις εκπομπές καυσαερίων κινητήρων ντίζελ ως καρκινογόνες. Οι δημοτικές αρχές σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν ανακοινώσει κινήσεις για τον περιορισμό της χρήσης του καυσίμου σε οχήματα στο κέντρο τους.

Πηγή: skai.gr