Το μυστήριο με τους φαλαινοκαρχαρίες στον Περσικό κόλπο

Οι φαλαινοκαρχαρίες κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο κάνουν την εμφάνισή τους σε ομάδες των 100 μελών στα ζεστά νερά του Περσικού κόλπου. Μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είχε απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες αλλά μόνο τους ντόπιους ψαράδες οι οποίοι έχαναν σημαντικό κομμάτι του κόπου τους καθώς τα κήτη κατέστρεφαν τα δίχτυα τους. Την εφετινή περίοδο όμως μία επιστημονική ομάδα της εταιρείας Maersk Oil, η οποία έχει στην περιοχή πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου αποφάσισε να μελετήσει το φαινόμενο.

Οι επιστημονική ομάδα της Maersk Oil προχώρησε μάλιστα και στην ηλεκτρονική σήμανση των φαλαινοκαρχαρίων ώστε να μπορέσει να μελετήσει κυρίως για το που γεννούν τα θηλυκά. Φέτος λοιπόν μέσα σε λίγους μήνες η επιστημονική ομάδα έχει καταφέρει να καταγράψει περίπου 400 φαλαινοκαρχαρίες και η μελέτη της πορείας και των συνηθειών τους αναμένεται να αποφέρει σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι φαλαινοκαρχαρίες επιλέγουν τα ζεστά νερά του περσικού κόλπου (σ.σ η θερμοκρασία στο νερό φθάνει και τους 34 βαθμούς την καλοκαιρινή περίοδο) όχι μόνο για να γεννήσουν αλλά και γιατί ο κόλπος είναι γεμάτος από τα αυγά του μεσογειακού τόνου μία από τις τροφές που προτιμούν. Επίσης παρατήρησαν πως οι πλατφόρμες συγκεντρώνουν με το πέρασμα των ετών μεγάλη ποικιλία ψαριών αλλά και θαλάσσιας ζωής την οποία οι φαλαινοκαρχαρίες προτιμούν.

Δείτε στο video του Al Jazeera που ακολουθεί την εντυπωσιακή εικόνα από τους φαλαινοκαρχαρίες στον περσικό κόλπο.


Πηγή: skai.gr - Επιμέλεια: Γιάννης Χαραμίδης