«Μεγάλη νίκη» η διακοπή γεωτρήσεων της Shell

Η χθεσινή ανακοίνωση του βρετανοολλανδικού πετρελαϊκού κολοσσού Shell να διακόψει τις γεωτρήσεις του με σκοπό την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Αρκτικής έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την πλευρά της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

«Είμαστε συγκρατημένα χαρούμενοι», δήλωσε χθες στο Άμστερνταμ μία εκπρόσωπος της Greenpeace, σχολιάζοντας ότι «αν αυτή η απόφαση είναι τελική, τότε έχουμε νικήσει».

Ο βρετανοολλανδικός όμιλος είχε προβεί νωρίτερα σε μία απροσδόκητη ανακοίνωση, κάνοντας γνωστό ότι θέτει προσωρινά τέλος στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Ως παράγοντες που αιτιολογούν την απόφαση αυτή αναφέρθηκαν οι αυστηροί κανονισμοί που ισχύουν για τέτοιου είδους έργα στην περιοχή, το υψηλό κόστος αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων.

«Σαφές μήνυμα προς τους υπόλοιπους πετρελαϊκούς ομίλους»

Παρά την αβεβαιότητα γύρω από το αν η απόφαση της Shell είναι οριστική, εκπρόσωποι της Greenpeace στη Γερμανία δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Η Shell τα παρατά. Αυτή είναι μία εξαιρετική είδηση για την Αρκτική και για το κλίμα και είναι μια μεγάλη νίκη για το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας (σ.σ. υπέρ του περιβάλλοντος), δήλωσε η Λαρίσα Μπόιμερ, εκπρόσωπος της γερμανικής Greenpeace. Όπως επισήμανε η ίδια, η χθεσινή απόφαση της Shell καταδεικνύει ότι «οι γεωτρήσεις για άντληση πετρελαίου στην Αρκτική δεν έχουν κανένα νόημα, όχι μόνο από την άποψη της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και οικονομικά».

Σύμφωνα με την Λαρίσα Μπόιμερ, «η απόσυρση της Shell αποτελεί ταυτόχρονα ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους υπόλοιπους πετρελαϊκούς ομίλους να μην απλώσουν τα χέρια τους στην Αρκτική».
Πηγή: Deutsche Welle - Άρης Καλτιριμτζής (dpa)