Σητεία: Βασάνισε λαγό για να εκπαιδεύσει τα σκυλιά του!

Στον εισαγγελία Πρωτοδικών Νεάπολης Λασιθίου αναμενόταν να απολογηθεί την Παρασκευή ο κυνηγός κάτοικος Σητείας που δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ένα βίντεο το οποίο τον δείχνει να βασανίζει ζωντανό έναν λαγό βάζοντας τα σκυλιά του να δαγκώνουν επανειλημμένα το ζώο που δεν μπορούσε να ξεφύγει αφού ο άνδρας το κρατούσε με τα χέρια του.
Σύμφωνα με το zoosos.gr, o άνδρας συνελήφθη μετά την καταγγελία που κατέθεσε σε βάρος του ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Σητείας.

Η σύλληψη του έγινε
την περασμένη Τρίτη, και αφού διανυκτέρευσε στο Α.Τ. Σητείας στο πλαίσιο του αυτοφώρου την επόμενη μέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα στην Νεάπολη για να απολογηθεί. Εκεί ζήτησε και πήρε 48ωρη αναβολή γι’ αυτό και η απολογία του θα γινόταν την Παρασκευή.

KinigosSiteiaNikosKamilakisSxolia2

Πρόκειται για εξόφθαλμο βασανισμό ζώου που και η νομοθεσία περί θήρας και ο νόμος 4039/2012 ξεκάθαρα απαγορεύει. Στον Δασικό Κώδικα (Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969 – Φ.Ε.Κ. 7/Α/69 – άρθρο 258 παράγραφος 2) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται «ε) Η μεταφορά, η έκθεσις εις κοινήν θέαν και ο καθ” οίονδήποτε τρόπον βασανισμός συλληφθέντων θηραμάτων».

Ο κυνηγός στα σχόλια κάτω από το βίντεο εξηγεί ότι το ένα σκυλί έπιασε τον λαγό ζωντανό και εκείνος πρόλαβε και του τον άρπαξε και πως αυτό το κάνει αυτό ώστε να εκπαιδεύσει το μικρό θηλυκό κυνηγόσκυλο του.

Τι απαγορεύει ο νόμος 4039/2012

Ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 16, τονίζει ξεκάθαρα ότι:

«α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόµενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νοµοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισµός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση µεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέµασµα, ο πνιγµός, το κάψιµο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασµός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη µε θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασµός.

β. Απαγορεύεται, εξαιρουµένων των περιπτώσεων κινηµατογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισµού, η πώληση, εµπορία και παρουσίαση – διακίνηση µέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηµατογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση µεταξύ ζώων ή µεταξύ ζώου και ανθρώπου µε σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόµων που παρακολουθούν ή συµµετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συµπεριλαµβάνεται και η περίπτωση της µονοµαχίας µεταξύ ζώων».

KinigosSiteiaNikosKamilakisKaliArxi

Πηγή: skai.gr