Αύξηση των πυρκαγιών στην Αλάσκα

Ακριβώς 33 μίλια από τον αυτοκινητόδρομο νούμερο 2, βορειοδυτικά της πόλης Φέρμπανκς σταματάει η βλάστηση. Μόνο καμμένα δέντρα και μαύρο χώρα βλέπει κανείς γύρω του, όπου φθάνει το μάτι. Ένας αγωγός πετρελαίου διακρίνεται στο βάθος. Στην περιοχή βασιλεύει μια παράξενη σιωπή. Ο αέρας είναι παγωμένος και μόνο έναν σκίουρος χοροπηδάει. Σε κάποια σημεία μόνο έχει φυτρώσει λίγο πράσινο.

Οι χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 90 χρόνων


Η πιο βόρεια πολιτεία των ΗΠΑ είναι η περιοχή που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Στην Αλάσκα η αύξηση της θερμοκρασίας γης είναι διπλάσια από ό,τι σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τον φετινό Μάιο καταγραφήκαν στην περιοχή οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 90 χρόνων.

Οι χειρότερες πυρκαγιές στα δάση της Αλάσκας καταγράφηκαν το 2004 και το 2015. Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής Κεντ Σλάουτερ: «Τον περασμένο Ιούνιο ξεσπούσαν καθημερινά 70 πυρκαγιές. Μια επιφάνεια μεγάλη όσο το Τσιμπουτί ή το Ελ Σαλβαδόρ έχει καεί μέχρι τώρα. Ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της Αλάσκας. Και ήταν μια πραγματική πρόκληση για εμάς να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Δυσοίωνες προβλέψεις


Σε αυτή την περιοχή πριν από μερικές εβδομάδες ξέσπασε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά. «Κάθε χρόνο καίγονται μεγαλύτερες περιοχές» διαπιστώνει ο Σκοτ Ράπ από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών της Αρκτικής στο πανεπιστήμιο της Αλάσκας. Ο ειδικός επιστήμονας μιλώντας στην Deutsche Welle επισημαίνει: «Η συχνότητα των χρόνων κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπάνε μεγάλες πυρκαγιές στα δάση έχει αυξηθεί και αυτό οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Περισσότεροι από 3000 πυροσβέστες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ βοήθησαν. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των πυρκαγιών στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα που συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα ο Σκοτ Ραπ επισημαίνει πως «από το 1950 μέχρι το 2009 εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αλάσκα συγκεντρώθηκε τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όσο το ήμισυ των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ».

Οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου για την Προστασία του Περιβάλλοντος, μια υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, η επιφάνεια των δασών που θα πληγεί από τις πυρκαγιές θα διπλασιαστεί με αποτέλεσμα να αυξηθεί και πάλι η θερμοκρασία του εδάφους. Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να επιτρέψει την εξόρυξη πετρελαίου στην εταιρεία Shell μπροστά από τις ακτές της Αλάσκας.


Πηγή: Deutsche Welle - Γκέρο Σλις / Μαρία Ρηγούτσου