Ομπάμα: Να καταλήξουμε σε συμφωνία για το κλίμα όσο ακόμα μπορούμε

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη στη σύνοδο του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, διότι η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει ταχύτερα από την υλοποίηση των πρωτοβουλιών για την αποτροπή της.

Μιλώντας σε υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων κρατών στην Αλάσκα, ο Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και «αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» για να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα.

«Φέτος, στο Παρίσι, πρέπει να είναι η χρονιά που ο κόσμος επιτέλους θα καταλήξει σε μια συμφωνία για να προστατεύσει τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε, όσο ακόμη μπορούμε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν δρούμε αρκετά γρήγορα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Αρκτική ήδη βιώνει τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Αλάσκα έχει ήδη δει την ακτογραμμή της να διαβρώνεται με ρυθμό που είναι από τους πιο ταχείς στον κόσμο και πλέον απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Τα επιστημονικά δεδομένα «είναι δυσοίωνα, η κατάσταση γίνεται οξύτερη, κι αποδεικνύεται ότι η άλλοτε μακρινή απειλή είναι πλέον παρούσα», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr