Οι πίθηκοι είναι πολύ κοντά στο να μιλήσουν

Οι πίθηκοι βρίσκονται απέχουν πολύ λίγο από την ομιλία, όπως μας ενημερώνουν αμερικανοί ερευνητές. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν πειράματα εκμάθησης νοηματικής γλώσσας σε γορίλες και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Το 2010 ο Μάρκους Πέρλμαν του Gorilla Foundation ξεκίνησε να μαθαίνει σε ένα θηλυκό γορίλα με το όνομα Κόκο την αμερικανική νοηματική γλώσσα. Γρήγορα ανακάλυψε πως η Κόκο, η οποία για 40 χρόνια βρισκόταν κοντά σε ανθρώπους, μάθαινε απλούς ήχους και φωνητικές συμπεριφορές, που άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, πλην των ανθρώπων, δεν μπορούσαν.

«Τη δεκαετία του 1930 και του 1940, ομάδες ψυχολόγων μεγάλωναν χιμπατζήδες σαν να ήταν ανθρώπινα παιδιά ώστε να τα διδάξουν να μιλάνε. Οι προσπάθειές τους απέτυχαν παταγωδώς και έτσι παγιώθηκε η ιδέα ότι οι πίθηκοι δεν είναι σε θέση να ελέγχουν οικειοθελώς τις φωνές τους ή ακόμη και την αναπνοή τους», όπως δήλωσε ο Πέρλμαν.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ήχοι που παράγονται είναι σχεδόν αντανακλαστικοί σε ερεθίσματα από το περιβάλλον, όπως η εμφάνιση ενός επικίνδυνου φιδιού, και πως οι πίθηκοι δεν μπορούσαν να μάθουν νέες φωνητικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, ο Πέρλμαν και ο συνεργάτης του Ναθάνιελ Κλαρκ από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια, σημείωσαν επανειλημμένα παραδείγματα όπου η Κόκο εκτελούσε εννέα διαφορετικές, εθελοντικές συμπεριφορές που απαιτούν πλήρη έλεγχο φώνησης και αναπνοής, πέρα από το τυπικό ρεπερτόριο του είδους της.

Μεταξύ άλλων, η Κόκο φύσαγε το χέρι της όταν ζήταγε τροφή, έπαιζε με πνευστά όργανα, φύσαγε τη μύτη της σε χαρτομάντηλο, φύσαγε τους φακούς σε ένα ζευγάρι γυαλιά και τα σκούπιζε με πανί, και μιμούνταν τηλεφωνικές συνομιλίες κάνοντας ήχους, με ένα τηλέφωνο στο αυτί της. Η Κόκο μπορεί επίσης να βήξει κατόπιν εντολής, κάτι εντυπωσιακό για ένα γορίλα.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι όλες επίκτητες και σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, είναι δηλαδή αποτέλεσμα της συναναστροφής με ανθρώπους από την ηλικία των έξι μηνών.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη μας κατανοούμε ότι από τις εξελικτικές βάσεις για την ικανότητα του ανθρώπου να μιλήσει είχαν ήδη αναπτυχθεί από την εποχή του τελευταίου κοινού προγόνου μας με τους γορίλες, πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: skai.gr