Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα - καρέτα» από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Η πρόσφατη μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο έφτασε μέχρι το κατώφλι της σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας της καρέτα - καρέτα στη Μεσόγειο, τα Σεκάνια σύμφωνα με το zoosos.gr. Ευτυχώς, η άμεση απειλή αποσοβήθηκε από τις προσπάθειες δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των ανθρώπων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), του πυροφύλακα και της υπόλοιπης ομάδας του WWF Ελλάς στην περιοχή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με
το WWF η πυρκαγιά ξεκίνησε στην περιοχή του Σκοπού και αποτέφρωσε εκατοντάδες στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης και καλλιεργειών. Λόγω της έντασης του αέρα και του δυσπρόσιτου ανάγλυφου της περιοχής, η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε.
Και από αέρος η κατάσβεση.

Η ανησυχία των επιστημόνων όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Σεκάνια ήταν μεγάλη γιατί λόγω των έντονων φαινομένων διάβρωσης στην ευρύτερη περιοχή, μία ενδεχόμενη καταστροφή της επιφανειακής βλάστησης θα μετέφερε μεγάλες ποσότητες χώματος στην παραλία και θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά της άμμου όπου οι Caretta caretta φτιάχνουν τις φωλιές τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το νομό Ζακύνθου και την Πελοπόννησο καθώς και το εκπαιδευμένο προσωπικό του Ε.Θ.Π.Ζ. με το πυροσβεστικό όχημα του, επιχείρησαν για να σβήσουν τα πολλαπλά μέτωπα. Στην κατάσβεση συνέβαλαν καθοριστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Την επόμενη μέρα «μέσα στο μαύρο αποτύπωμα της φωτιάς» η ευχάριστη είδηση ότι οι δύο πρώτες φωλιές με χελώνες «έσκασαν» στα Σεκάνια επανέφερε την αισιοδοξία…

seksmall

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγή: skai.gr