Ξεπέρασε το όριο συναγερμού το όζον στην Αττική

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι σήμερα 28/07/2015 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε:

- υπέρβαση του ορίου συναγερμού με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 263 μg/m3 στις 15:00 στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων

- υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον σε τρεις ακόμη σταθμούς μέτρησης. Συγκεκριμένα μέχρι τις 15:00 σημειώθηκε μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 190 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Περιστερίου, Ωριαία Τιμή Ο3 167 μg/m3 (με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 191 μg/m3 νωρίτερα) στο Σταθμό Μέτρησης Νέας Σμύρνης, Ωριαία Τιμή Ο3 178 μg/m3 (με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 189 μg/m3 νωρίτερα) στο Σταθμό Μέτρησης Λιοσίων. Στους δύο τελευταίους σταθμούς παρατηρείται προς το παρόν αποκλιμάκωση.

Αναμένεται μείωση των τιμών όζοντος μετά τη δύση του ηλίου.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα, για αύριο και μεθαύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

• Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
• Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
• Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου .
• Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου