Γαλλία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την ενεργειακή μετάβαση

Πέντε μήνες πριν διεξαχθεί μια σημαντική διεθνής σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα οριστικά τον νόμο για τη λεγόμενη "ενεργειακή μετάβαση", ο οποίος αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατέθεσε η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και υποστηρίζουν πολλοί οικολόγοι, στόχο έχει να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μειωθεί από το 75% στο 50% η συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας ως το 2025.

Μερικά ακόμη από τα βασικά σημεία του κειμένου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τους τελικούς καταναλωτές κατά 50% το 2050 εν σχέσει με το 2012 αλλά και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα κατά 30% το 2030, εν σχέσει με το 2012, που θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να φθάσει το 32% του ενεργειακού μίγματος της Γαλλίας το 2030, από 13,7% το 2012.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που προβλέπει ο νόμος περιλαμβάνεται η σταδιακή αντικατάσταση των μη οικολογικών συσκευασιών όπως οι σακούλες, η ανάπτυξη οχημάτων που ρυπαίνουν λιγότερο, η εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Ο νόμος προβλέπει ακόμη τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, ιδίως την απαγόρευση για τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής να πετούν τρόφιμα στα σκουπίδια, αλλά και για την "πράσινη ανάπτυξη", που θα δημιουργήσει, όπως προβλέπεται στο κείμενο, 100.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμη, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ των διατάξεων που καθιστούν βαρύτερα τα πρόστιμα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ως στόχος τέθηκε να τετραπλασιαστεί από το 2016 ως το 2030 το ποσό που εισπράττεται από το φόρο για το κλίμα και την ενέργεια—πρόκειται για έναν αναθεωρημένο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο φόρος αυτός θα ανέλθει από τα 22 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα το 2016 στα 100 ευρώ ανά τόνο το 2030, περνώντας από έναν ενδιάμεσο στόχο, 56 ευρώ ανά τόνο, το 2022.

Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν, σύμφωνα με ειδικούς, σε μια τιμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η οποία κρίνεται "αναγκαία για την αλλαγή της συμπεριφοράς" των καταναλωτών. Ωστόσο, το ύψος του φόρου αυτού θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Πέραν της άκρας αριστεράς, η οποία απείχε, η κεντροαριστερά και η αριστερά στην Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε "ένα από τα σημαντικότερα της πενταετίας" από τον πρόεδρο Ολάντ.

Αντίθετα το δεξιό κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι, το οποίο διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική για την πυρηνική ενέργεια, τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα εναντίον του νόμου, ενώ το κεντρώο κόμμα UDI διχάστηκε ανάμεσα στην αποχή και την αρνητική ψήφο.

Η Ρουαγιάλ τόνισε ότι ο "φιλόδοξος" νόμος αυτός, τον οποίο χαρακτήρισε έναν από "τους πιο προχωρημένους στην Ευρώπη και πέραν αυτής", αποσκοπεί να "κάνει τη Γαλλία χώρα περιβαλλοντικής αριστείας", ένα κράτος υπόδειγμα, ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα.
Η υπουργός υποσχέθηκε ότι για να τεθούν όλα τα μέτρα σε εφαρμογή το ταχύτερο, τα πρώτα εφαρμοστικά διατάγματα θα δημοσιευθούν τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: skai.gr