Ιαπωνία: Πώς να ηλεκτροδοτήσετε 8.000 νοικοκυριά με ένα γήπεδο γκολφ

Εκτός από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, στην Ιαπωνία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα του γκολφ και ο όμιλος Kyocera σχεδιάζει να μετατρέψει αρκετά από αυτά σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Independend.

Το γκολφ γνώρισε τεράστια άνοδο στη χώρα τη δεκατία του ογδόντα, αλλά τα ενδιαφέροντα των Ιαπώνων έχουν αλλάξει πια και με την κίνηση να σημειώνει πτώση 40%, τα γήπεδα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Από την άλλη οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας σημειώνουν τεράστια άνοδο σε μια Ιαπωνία που ψάχνει για εναλλακτικές, ασφαλείς λύσεις ηλεκτροδότησης μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου του 2011.

Ο σεισμός μεγέθους 9 της κλίμακας Ρίχτερ εκείνης της ημέρας είχε προκαλέσει τσουνάμι που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό με άμεσο επακόλουθο τη διαρροή ραδιενεργού υλικού στην περιοχή. Αν και κανένας θάνατος δεν αποδόθηκε σε άμεση έκθεση σε ραδιενέργεια, περισσότεροι από 300.000 Ιάπωνες είχαν τότε αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το πρώτο «φωτοβολταϊκό γκόλφ» θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2017 και τα 23 megawatt του αναμένεται να τροφοδοτούν ημερισίως 8.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με την Kyocera. Όμως τα πλάνα της εταιρείας δε σταματούν εκεί: όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ συνολικής έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, πάνω από 30.000 σπιτικά θα ηλεκτροδοτούνται από τους σταθμούς συνολικής ισχύος 99,23 megawatt.
Πηγή: Πάνος Σάκκας