Κίνα: Τρεις στις τέσσερις πόλεις δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Κίνα με τρεις στις τέσσερις πόλεις να μην πληρούν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα.

Η επίδοση αυτή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 90% των 74 μεγάλων πόλεων.

Συγκεκριμένα ο αέρας σε 19 πόλεις είχε την απαιτούμενη ποιότητα κάθε ημέρα του χρόνου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι οι πόλεις αυτές ήταν πέντε, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας. 

Η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα του Πεκίνο ήταν ανεπαρκής πάνω από τις μισές ημέρες του χρόνου, ενώ τα επίπεδα των μικροσωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα σημείωσαν αύξηση 11 τοις εκατό σε σχέση με το 2014.

Τα σωματίδια αυτά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Το εθνικό όριο ασφαλείας στην Κίνα είναι τα 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αρκετά υψηλότερο από το όριο των περισσότερων δυτικών χωρών.

Τα επίπεδα των σωματιδίων δεν αναμένεται να μειωθούν πριν το 2030, τότε που θα κορυφωθούν οι εκπομπές αερίων της χώρας.

Τα εκτεταμένα περιβαλλοντικά προβλημάτων και οι έντονες αντιδράσεις του κόσμου οδήγησαν την κυβέρνηση στο να πάρει σοβαρά μέτρα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων.
Πηγή: skai.gr