Συμβιβασμός 18,7 δισ. δολαρίων ανάμεσα σε BP και αμερικανική κυβέρνηση

Η BP, όπως αναφέρει το REUTERS, έφτασε σε συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση και πέντε πολιτείες ώστε να δώσει 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και τις ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν το 2010 στον κόλπο του Μεξικού.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει λάβει ποτέ το Αμερικανικό δημόσιο από έναν και μόνο εναγόμενο.
Σημειώνεται πως στις 20 Απριλίου του 2010 έκρηξη στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της εταιρείας σκότωσε 11 εργαζομένους και διέσπειρε εκατομμύρια τόνους πετρελαίου για περισσότερους από 3 μήνες στην ευρύτερη περιοχή.

Ενάντια στην εταιρεία πέρα από το Αμερικανικό δημόσιο είχαν στραφεί νομικά και οι πολιτείες της Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi, Texas και 400 τοπικές κοινότητες.

Στα πλαίσια της ανακοίνωσης της συγκεκριμένης απόφασης ο CEO της ΒP, Bob Dudley τόνισε: «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα που παρέχει βεβαιότητα και διαφάνεια σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Για την BP η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μία επίλυση με τρόπο οριστικό των όποιων διαφορών και προβλημάτων είχαν παραμείνει ενεργά από την περίοδο του δυστυχήματος». Από τα 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις πολιτείες θα αποδοθούν περίπου 6.8 δισεκατομμύρια.

Ο Bobby Jindal κυβερνήτης της πολιτείας της Λουϊζιάνα δήλωσε: « η συγκεκριμένη απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί όχι μόνο να αντιμετωπίσουν δραστικά τις όποιες συνέπειες αλλά παράλληλα θα ενδυναμώσει και τις προσπάθειές όλων μας για περαιτέρω προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».
Πηγή: Πηγή: REUTERS