Κλείσιμο

Ολλανδία: Δικαστική απόφαση για μείωση των αέριων ρύπων ως το 2020

Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε σήμερα εντολή στο κράτος να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη χώρα κατά 25% έως το 2020, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο η οποία μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς οικολόγους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.

«Το δικαστήριο διέταξε το κράτος να διασφαλίσει ότι θα περιοριστεί ο συνολικός όγκος των εκπομπώναερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά τρόπο ώστε να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% το 2020 σε σύγκριση με το 1990», δήλωσε ο δικαστής Χανς Χόφχουις κατά τη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης, υπό τις επευφημίες του κοινού που βρισκόταν στην αίθουσα.

Περίπου 900 Ολλανδοί είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο με τη βοήθεια της ΜΚΟ Urgenda και απαιτούσαν η Χάγη να λάβει μέτρα για να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με το 1990, ως το 2020.

Ο έλεγχος των εκπομπών είναι μια από τις αρμοδιότητες του ολλανδικού κράτους, τονίζεται στη δικαστική απόφαση ενώ υπογραμμίζεται πως το κόστος των μειώσεων αυτών δεν θα είναι «αδιανόητα υψηλό», ούτως ή άλλως.

Η διευθύντρια της Urgenda Μαριάν Μίνεσαμ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «παγκόσμια πρώτη». «Ποτέ πριν ένα κράτος δεν είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με αυτόν τον τρόπο» για αυτό το θέμα..
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters