Κλείσιμο

Οι 9 στους 10 έλληνες θέλουν μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τις κλιματικές αλλαγές και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα παρουσίασε η ειδική επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά το 91% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος, πιστεύουν πως η χωρά πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το 80% πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.

Οι 7 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις εκπομπές των ρύπων και οι 8 στους 10 θεωρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στη δημόσια διαβούλευση World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια της Αθήνας συμμετείχαν 123 άτομα όλων των ηλικιών, και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα συνέλθει τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.

«Η δράση αυτή εκφράζει τη φωνή των πολιτών», υποστήριξε η επικεφαλής του Athens World Views, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κα Νένη Νικολοπούλου-Σταμάτη.

«Χωρίς ευαισθητοποιημένους πολίτες καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί» επισημαίνει και συμπληρώνει: «όσο κι αν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τους τοξικούς παράγοντες για το περιβάλλον, δε θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, εάν οι πολίτες δεν αποφασίσουν ότι πρέπει να δράσουν οι ίδιοι. Η επιβίωση του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια των πολιτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η Αθήνα δίνει για ακόμα μία φορά ένα μήνυμα δημοκρατίας στις διεθνείς συνδιασκέψεις», δηλώνει απ΄ την πλευρά της η κα Διονυσία Θεοδώρα Αυγεριοπούλου, πρόεδρος του κύκλου βουλευτών της Μεσογείου για την αειφόρο ανάπτυξη, δικηγόρος εξειδικευμένη σε θέματα διεθνούς και περιβαλλοντικού δικαίου.

Για την κα Αυγερινοπούλου, με βάση τη βούληση των πολιτών, στην COP21 των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, θα πρέπει να υπογραφεί μία συμφωνία η οποία θα είναι δεσμευτική.

«Δεν μπορούμε να έχουμε χαλαρούς στόχους, γιατί πράγματι η επικινδυνότητα των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ σοβαρή και τη βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα στις διατροφικές ανάγκες, στις φυσικές καταστροφές, τα θέματα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «παρά τις όποιες πολιτικές , οικονομικές ή επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οι πολίτες υψώνουν τη φωνή τους για την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων του θερμοκηπίου».

«Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δε μειώνουν το ενδιαφέρον, την αξία και τη σημαντικότατα του θέματος της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει απ΄ την πλευρά του ο καθηγητής Ρεπαπής Χρήστος, γραμματέας του Μαριολοπουλείου - Καναγκινείου Ιδρύματος και Επιστημών Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας κι αυτός με τη σειρά του τη διασύνδεση των θεμάτων της οικονομίας με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.


Σημειώνεται, ότι μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται από την επιτροπή μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.


Το World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια συνδιοργανώθηκε στην Ελλάδα από: την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Commission nationale du debat public της Γαλλίας.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου