Ισπανία: Πρόστιμο 130.000€ για μαζική δηλητηριάση άγριων πτηνών

Σε ανακοίνωση της η Ορνιθολογική Εταιρία διευκρινίζει ότι πρόκειται για το σημαντικότερο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης άγριων ζώων στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής. O δράστης κρίθηκε ένοχος για τη δηλητηρίαση τουλάχιστον 16 προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών (11 Ψαλιδιάρηδες, τέσσερα Όρνια, μία Γερακίνα), ενός Κορακιού, έξι αλεπούδων, πέντε σκύλων και μιας γάτας.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον δράστη σε δύο χρόνια φυλάκισης, σε αποκλεισμό δύο χρόνων από οποιαδήποτε κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα και σε αφαίρεση για τέσσερα χρόνια της κυνηγετικής του άδειας. Επέβαλε επίσης πρόστιμο 90.270 ευρώ συν 28.500 ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την παρακολούθηση του τοπικού πληθυσμού του Ψαλιδιάρη για τα επόμενα τρία χρόνια (9.500 ευρώ/χρόνο).

Ο Ψαλιδιάρης, που τρέφεται και με νεκρά ζώα, όπως και το Όρνιο, διατρέχει υψηλό κίνδυνο από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες).

Το περιστατικό ήρθε στο φως τον Δεκέμβριο του 2011, όταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ομάδα Σκύλων για την Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ισπανικής Πολιτοφυλακής εντόπισαν δηλητηριασμένα ζώα κοντά στην πόλη Βαλδεολέα. Μετά από τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά ζώα διαπιστώθηκε δηλητηρίαση από ένα ιδιαίτερα τοξικό εντομοκτόνο, το aldicarb, το οποίο είναι απαγορευμένο στην ΕΕ. Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ως ύποπτο έναν κάτοικο της περιοχής που ασχολιόταν με αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για τη δεύτερη πετυχημένη εκδίκαση αντίστοιχης υπόθεσης στην Ισπανία σε ένα μόλις έτος. Οι καταδίκες αυτές, επισημαίνει η Ορνιθολογική Εταιρία, εμπνέουν ελπίδα και αισιοδοξία για αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ