Ξεκινούν οι εργασίες για το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα

Ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα οι εργασίες για την κατασκευή κεντρικής μονάδας διαχείρισης Αποβλήτων στην Δυτική Μακεδονία. Θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και η επένδυση θα αγγίξει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσα σε δύο χρόνια οι δήμοι Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών θα διαθέτουν σύγχρονο σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων, θα παράγεται ενέργεια και θα αποκατασταθούν όλες οι παράνομες χωματερές.
Στη μονάδα επεξεργασίας θα υπάρχουν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας και στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της μονάδας η ανακύκλωση θα ξεπεράσει το 40% των παραγόμενων αποβλήτων.

Το ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας για διαχείριση απορριμμάτων είναι μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, το Jessica και από ιδιωτικούς πόρους. Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών, διάστημα στο οποίο το Δημόσιο θα επιδοτήσει τη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων με 125 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης, έγινε χθες από τους εκπροσώπους της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, μια εταιρεία που ίδρυσαν οι Δήμοι Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών και οι ΤΕΔΚ των τεσσάρων νομών) και της ΕΠΑΔΥΜ, θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. 

Η επένδυση θα δημιουργήσει 150 μόνιμες θέσεις εργασίας και θα φέρει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το Jessica σε μια κρίσιμη περίοδο.
 
Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και βιολογικής επεξεργασίας (για την παραγωγή κομπόστ), νέο ΧΥΤΥ και έναν νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου