Δεσμεύσεις για αποκατάσταση του Ασπροπύργου – Καταγγελίες για «μαφία των σκουπιδιών»

Κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο θα εκταμιευθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκείμενου να γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων πέριξ της μονάδας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τον Ασπρόπυργο όλες οι πολιτικές πτέρυγες έκαναν λόγο για παράνομη λειτουργία της μονάδας. Μάλιστα, ο Γιάννης Σγουρός κατήγγειλε πως η μονάδα πληρωνόταν για να μεταφέρει παράνομα σύμμεικτα σκουπίδια από την Πελοπόννησο και τα νησιά, τα οποία και αποθήκευε στο χώρο του εργοστασίου, κάνοντας λόγο για «μαφία των σκουπιδιών.»

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προανήγγειλε προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για αυστηροποίηση των ελέγχων και του καθεστώτος αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες παραμένουν σε συναγερμό από την έκλυση σωματιδίων και διοξινών στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Οι πρώτες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις – πολύ πάνω από το όριο – αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από το Θριάσιο.


Πηγή: skai.gr