Oσο θα σιγοκαίει η φωτιά στη μονάδα ανακύκλωσης θα εισπνέουμε διοξίνες

Η έντονη οσμή καμένου πλαστικού κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ η Πολιτεία ανήμπορη να αντιδράσει λόγω έλλειψης κονδυλίων, περιμένει να σβήσει η φωτιά, που εξακολουθεί να σιγοκαίει στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια για να αναθέσει την κάλυψη της καμμένης επιφάνειας με χώμα, μια και είναι ο μοναδικός τρόπος να σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που παραμένει στο σημείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ρίχνει νερό για να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία και να αποφύγει την αναζωπύρωση.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά -κι εκτιμάται πως τα προβλήματα καθημερινώς θα διογκώνονται, η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, παραμένει ακέφαλη, ενώ στο «ψυγείο» βρίσκεται και η αντίστοιχη Αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, στελεχώνοντας όλες τις νευραλγικές Υπηρεσίες, που αυτή την στιγμή υπολειτουργούν.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σε παρακείμενο στην μονάδα ανακύκλωσης, οικόπεδο για τρίτη συνεχή φορά (σύμφωνα με περιοίκους) πήραν φωτιά τα ξερόχορτα που ουδείς είχε φροντίσει να κόψει.

Τις δύο πρώτες φορές λένε, η φωτιά δεν πέρασε την μάντρα.

Προχθές, όμως, οι φλόγες μπήκαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και οι αποθηκευμένες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί και πλαστικού) άρχισαν να εξαφανίζονται από τις πύρινες γλώσσες, καθιστώντας πλέον αδύνατο τον οποιονδήποτε έλεγχο.

Στην συγκεκριμένη μάλιστα επιχείρηση που φέρεται να έχει μεγάλες οφειλές προς τις Τράπεζες, δύο φορές κατά το παρελθόν (το 2010 και το 2011) μετά την διενέργεια ελέγχου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν επιβάλει υψηλά πρόστιμα.
Πηγή: του Δημήτρη Λάππα