ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Αλλάζει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα

Σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες δέκα ημέρες θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ανακύκλωσε! Κάν' το τρόπο ζωής

 
Σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες δέκα ημέρες θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το νέο σχέδιο αλλάζει τον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων που είχαμε έως τώρα στην Ελλάδα.

Δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, προωθείται η κομποστοποίηση και επανεξετάζονται όλα τα σχέδια Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που είχαν ανακοινωθεί έως τώρα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος, με το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων θα μπορούν να δημιουργηθούν έως και 16.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια και μπορούν να προκύψουν έσοδα έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

-Στο νέο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.

-Θα μπορούν να δημιουργηθούν πράσινα σημεία στους δήμους για την επεξεργασία των αποβλήτων και με τη συμμετοχή των πολιτών.

-Προβλέπεται να υπάρχουν λίγοι χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μόνο για τα απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται.

-Τον πρώτο λόγο για την διαχείριση των αποβλήτων θα τον έχουν πλέον οι δήμοι.

Ο αναθεωρημένος στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης προς ένα νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων και κυρίως την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων. Οι φιλόδοξοι στόχοι του υιοθετούν πλήρως την φιλοσοφία της ιεράρχησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, υπερβαίνοντας τη λογική των συγκεντρωτικών μονάδων διαχείρισης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων υπέρ της διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και της μείωσης της παραγωγής αποβλήτων. Ανταποκρίνονται έτσι στις σύγχρονες και πιεστικές ανάγκες.

Ο νέος ΕΣΔΑ θέτει στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντάς της μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην επιλογή μεθόδων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του Σχεδίου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 12Η Ιουνίου 2015. Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εμπλουτίσουν και θα διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο, ώστε η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας να τεθεί στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης
Με βάση τους παραπάνω άξονες, η κατεύθυνση του σχεδιασμού με ορίζοντα το 2020 είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων, την ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση σε:
- πρόληψη /μείωση με ενεργοποίηση και μελλοντική αναθεώρηση του σχεδιασμού
- προώθηση της διαλογής στην πηγή, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης, έτσι ώστε η προδιαλογή των ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται σε 50% τουλάχιστον του συνόλου των αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ)
- διασφάλιση της ιεράρχησης στις μεθόδους διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε η μετάβαση σε επόμενο στάδιο διαχείρισης να προϋποθέτει την εξάντληση των δυνατοτήτων των προηγουμένων σταδίων: ειδικότερα η ανάκτηση ενέργειας (όπως η καύση βιοαερίου από αναερόβια επεξεργασία προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων) να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ

 
Κρήτη: Γέμισε με νεκρά ψάρια το φράγμα Αποσελέμη (pics)
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς υπάρχει ανησυχία για την ποιότητα του νερού, ενώ κάποιοι...
20.08.2019, 10:13
Κένυα: Όταν τα βραχιόλια από ελεφαντόδοντο μετατρέπονται σε... χειροπέδες
Μια Ισπανίδα συνελήφθη χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, επειδή φορούσε ένα βραχιόλι από...
19.08.2019, 21:42
Λήψη άμεσων μέτρων για το Πάρκο Τρίτση ζητά ο Δήμος Ιλίου από τον Χατζηδάκη
Να αναλάβουν την ευθύνη οι αρμόδιοι και να ληφθούν μέτρα για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το...
19.08.2019, 12:14
Όλοι μαζί μπορούμε και στο περιβάλλον: Πότισμα δέντρων στην Πεντέλη
Την Κυριακή 25 Aυγούστου, το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο περιβάλλον» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για την...
19.08.2019, 11:07
Πνίγονται από τα σκουπίδια Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη (φωτό+βίντεο)
Άθλια είναι η κατάσταση, ειδικά τον τελευταίο καιρό, στο Μαρκόπουλο και στο Πόρτο Ράφτη, εξαιτίας των...
19.08.2019, 08:56
Ισλανδία: «Ταφόπλακα» για παγετώνα που χάθηκε λόγω κλίματος
Σε μια συμβολική κίνηση για να προσελκύσει την προσοχή στο πρόβλημα, η Ισλανδία θα προβεί σήμερα στα...
18.08.2019, 11:19
«Βούλιαξε» στα σκουπίδια το Θυμάρι Αναβύσσου (pics)
Σακούλες γεμάτες σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά έχουν ξεχειλίσει σε κάδους στο Θυμάρι Αναβύσσου στον Δήμο...
18.08.2019, 10:23
Τα πρώτα κάθετα δάση της Αφρικής φυτεύονται στο Κάιρο
Πρόκειται για τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που θα...
17.08.2019, 15:45
Γνωρίζοντας το εντυπωσιακό φαράγγι «Καλυψώ» στην Λάρισα
Στα παράλια του νομού Λάρισας στη περιοχή της Αγιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ένα από τα...
16.08.2019, 09:13
Έρευνα: Επιβλαβή για τη θάλασσα τα αντηλιακά των λουόμενων;
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας, με επικεφαλής την δρα Αρασέλι Ροντρίγκεζ-Ρομέρο του Τμήματος...
16.08.2019, 08:54

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 26  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.