Η πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία

Φονικά τραύματα στο κρανίο συγγενούς του ανθρώπου που χρονολογείται πριν από 430.000 χρόνια αποκαλύφθηκε σε σπήλαιο στην Ισπανία. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Νοέμι Σάλα του Κέντρου Εξέλιξης του Συγχρόνου Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", ανακάλυψαν σε υπόγειο σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας, γνωστό ως «Ο λάκος με τα οστά», απομεινάρια σκελετών τουλάχιστον 28 ατόμων, τα οποία μάλλον ανήκαν στα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ.
Frontal view of Cranium 17 showing the position of the two traumatic events

Το ένα από τα καλοδιατηρημένα κρανία φέρει δύο μεγάλα τραύματα. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές τεχνικές αποκάλυψαν ότι προήλθαν από δύο ξεχωριστά πλήγματα από το ίδιο αντικείμενο, λίθινο ή ξύλινο.

Οι επιστήμονες αποκλείουν τα θανάσιμα τραύματα να προήλθαν από πτώση του ατόμου (άγνωστο αν ήταν άνδρας ή γυναίκα) και θεωρούν ότι πρόκειται για φόνο, πράγμα που τον καθιστά τον αρχαιότερο γνωστό φόνο στην ανθρώπινη (προ)ιστορία.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι η βία αποτελούσε μέρος της ζωής των προγόνων μας. 

Τα κίνητρα του πανάρχαιου φόνου παραμένουν μυστήριο. «Ούτε ο Σέρλοκ Χολμς δεν θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε η παλαιοντολόγος Νοέμι Σάλα



Πηγή: BBC