Θα υπάρξει συμφωνία για το κλίμα από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ

Σχεδόν 200 κυβερνήσεις χωρών πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου για να συμφωνήσουν στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη.

Η κ. Φιγκέρες εμφανίστηκε αισιόδοξη στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών σημαντικής συνάντησης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που φιλοξενήθηκε στη Βαρκελώνη. Και αυτό, παρότι μόνον 37 χώρες από τα 196 μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει σχέδια για το πώς σε εθνικό επίπεδο, θα επιβραδύνουν την υπερθέρμανση της Γης.
«Αναμένουμε, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες και μήνες πολλά περισσότερα κρίσιμης σημασίας σχέδια (γνωστά στην αργκό του ΟΗΕ, ως INDC ή Intended Nationally Determined Contributions) και στη συνέχεια, περιμένουμε άλλη μια μεγάλη φουρνιά, το τρίτο τρίμηνο», πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, είπε η Κριστιάνα Φιγκέρες.

Μιλώντας στο συνέδριο στη Βαρκελώνη, τόνισε ότι η αντίδραση, τα επόμενα 15 χρόνια, στην αλλαγή του κλίματος, είναι το «αναπτυξιακό μέγκα- πρότζεκτ» του κόσμου, δεδομένης της ανάγκης να επενδυθούν τρισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διασφαλίζοντας οικονομική σταθερότητα.
«Έχει θεμελιώδες οικονομικό νόημα για τις χώρες να προχωρήσουν με επιμονή στο να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, λόγω των ωφελημάτων που αυτό θα φέρει όσον αφορά τροφή, νερό και ενέργεια, καθώς και απασχόληση» υπογράμμισε η επικεφαλής της Σύμβασης- Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τούτο, σε συνδυασμό με την ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις δρουν για την κλιματική αλλαγή και τις προσπάθειες να τιμολογηθεί ο άνθρακας (σ.σ. οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα), σημαίνει ότι ο «απανθρακοποιημένος κόσμος είναι ένα αμετάκλητο, αναντίρρητο γεγονός» επέμεινε. «Θα το κάνουμε, γιατί ειλικρινά, δεν έχουμε άλλη επιλογή» κατέληξε.

Απαιτούνται υπέρμετρες φιλοδοξίες για να απανθρακοποιήσουμε τις οικονομίες και πρέπει στα τέλη του '15, να ξεκινήσουμε με τέτοιου επιπέδου φιλοδοξίες, προέτρεψε από την πλευρά της, η ειδική απεσταλμένη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κλίμα, Ρέιτσελ Κάιτ, διευκρινίζοντας ότι μηχανισμοί αγοράς όπως ο φόρος άνθρακα και συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών είναι κλειδιά στο να κινητοποιήσουν διεθνή δράση σε ικανοποιητικά μεγάλη κλίμακα.

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ότι η εκτιμούμενη αξία των συστημάτων εμπορίας εκπομπών ανήλθε την 1η Απριλίου στα 34 δισ. δολάρια, από 32 δισ. δολάρια το 2014 και ότι η αξία των φόρων άνθρακα, διεθνώς, διαμορφώθηκε στα περίπου 14 δισ. δολάρια.
Το να τιμολογηθεί ο άνθρακας θα είναι ο θεμέλιος λίθος για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις στην κατεύθυνση οικονομιών χαμηλής έντασης άνθρακα, «με την ελπίδα για θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα - όχι με την εικόνα θυσίας, απώλειας και παραίτησης» υπογράμμισε η Κάιτ. Και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία στο Παρίσι θα έστελνε «αδιαμφισβήτητο μήνυμα» ότι οι αγορές θα παίξουν ρόλο- κλειδί στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να επιβληθεί η σωστή τιμολόγηση».
«Βρισκόμαστε σε περίοδο μεταβατική, αν θέλετε, σ' ένα εργοτάξιο» είχε πει νωρίτερα, η Κριστιάνα Φιγκέρες, άλλωστε.
Πηγή: skai.gr