Συνάντηση για το κλίμα στο Βερολίνο εν όψει των μεγάλων αποφάσεων στο Παρίσι

Στο δρόμο προς την διάσκεψη κορυφής για το κλίμα που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι και η οποία θα είναι δεσμευτική σε ότι αφορά τις αποφάσεις της, ο «διάλογος του Πέτερσμπεργκ» για το κλίμα δεν είναι παρά ένας ακόμη ενδιάμεσος σταθμός. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ούτε επρόκειτο να ληφθούν. ‘Έγινε μια «κατόπτευση» διαθέσεων από εκπροσώπους 35 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη εν όψει των μεγάλων αποφάσεων στο Παρίσι.

Οι προσπάθειες θα έχουν διάρκεια

Στο περιθώριο της συνάντησης η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χένρικς, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος. Απευθυνόμενη μάλιστα στους απαισιόδοξους υπενθύμισε ότι υπάρχουν οι τεχνολογίες που οδηγούν σε μια παγκόσμια οικονομία βιώσιμη περιβαλλοντικά. «Ναι, πιστεύω ότι στο Παρίσι θα είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε η γερμανίδα υπουργός. «Θα κρατήσουμε το στόχο των δύο βαθμών Κελσίου.

Αυτός είναι ο δρόμος που φυσικά δεν τελειώνει στο Παρίσι. Πιθανότατα κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να αναθεωρούμε τον μηχανισμό, εάν επαρκεί για να αγγίξουμε το στόχο που είναι μια οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας. Πότε ακριβώς θα γίνει σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΡ για την κλιματική αλλαγή το αργότερο το 2070. Σε κάθε περίπτωση το 2100 δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας, ο δρόμος προς τα εκεί πρέπει να γίνει με όλους μαζί».

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα μόνο 40 χώρες έχουν καταθέσει προτάσεις που ωστόσο δεν επαρκούν για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς κελσίου. Βέβαια, υπάρχει σχέδιο ψηφίσματος, που περιλαμβάνει πολλά διαφιλονικούμενα σημεία. Υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμη το πώς οι υπό ανάπτυξη χώρες θα συγκεντρώσουν ποσό 100 δισ. δολαρίων, που έχουν υποσχεθεί.

Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να μετουσιωθούν και σε πράξεις

Ο «διάλογος του Πέτερσμπεργκ» για το κλίμα, ένα άτυπο φόρουμ διαλόγου που δημιουργήθηκε από την Α. Μέρκελ μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής στη Κοπεγχάγη το 2009, δεν έγινε υπό την πίεση λήψης αποφάσεων. Ήταν περισσότερο μια συνάντηση ώσμωσης με τίποτε περισσότερο από λεκτικές δεσμεύσεις, αλλά που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχία.

Ο ρόλος της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι υποβοηθητικός. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δεσμευτεί ότι ο στόχος της είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2020, και από 80% μέχρι 95% μέχρι το 2050. Επίσης η Γερμανία προτίθεται να διπλασιάσει μέχρι το 2019 το ποσό για τη διεθνή προστασία του κλίματος, που θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθούν γενικώς οι στόχοι.

Αντιδράσεις σημειώνονται από τμήματα της πολιτικής και της οικονομίας για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου που αρχίζει η διάσκεψη των Παρισίων για το κλίμα πρέπει να έχουν καμφθεί. Μετά το «διάλογο του Πέτερσμπεργκ» προγραμματίζονται διαβουλεύσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο στη Βόννη. Στη συνάντηση κορυφής των G7 στη Βαυαρία θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί κι άλλες συναντήσεις. Προσπάθειες γίνονται, δεν απομένει παρά να καρποφορήσουν…

Πηγή: Deutsche Welle - Ειρήνη Αναστασοπούλου