Εφαρμογή - σύμβουλος επένδυσης από το ΑΠΘ για τα φωτοβολταϊκά

«Γίνε παραγωγός της ενέργειας που εσύ καταναλώνεις και κέρδισε στον λογαριασμό» είναι η βασική φιλοσοφία του νέου προγράμματος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering), που έκανε στις 8 Μαΐου "πρεμιέρα" στην Ελλάδα, με την έναρξη της υποδοχής από τον ΔΕΔΔΗΕ αιτημάτων σύνδεσης- σε πρώτη φάση από καταναλωτές, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης.
Πώς, όμως, λειτουργεί το net-metering, σε τι διαφέρει από το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στη στέγη, ποια είναι η εμπειρία από τις χώρες στις οποίες έχει ήδη εφαρμοστεί, ποιο είναι το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης για εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών- σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ και πότε θα αποσβεστεί, ποιο είναι το εκτιμώμενο κέρδος, ποιες περιοχές ευνοούνται, υπάρχει ρίσκο;

«Μπες και δες κόστος, χρόνο απόσβεσης και κέρδος»

Με την εισαγωγή, σε μία ηλεκτρονική φόρμα, της διεύθυνσης του σπιτιού του και στοιχείων, που εμπεριέχονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, θα μπορεί σύντομα κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει μία έρευνα αγοράς, που θα του δίνει ασφαλείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ώστε να κρίνει, εάν τον συμφέρει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και να ενταχθεί στο πρόγραμμα net-metering. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τα τέλη Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pvnetmetering.eu

Πρόκειται για έναν ανοιχτό λογισμικό, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου "Προώθηση της Φωτοβολταϊκής ενέργειας μέσω της βελτιστοποίησης του συμψηφισμού ενέργειας (PV-NET)", στο οποίο συμμετείχαν φορείς από έξι χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί ταυτόχρονα και στις έξι χώρες.

"Μελετήσαμε αναλυτικά πώς λειτουργούν τα σπίτια που έχουν φωτοβολταϊκά, ποιες είναι οι καταναλώσεις τους, πότε τους συμφέρει να έχουν καταναλώσεις, τι συμβαίνει όταν ταυτίζονται χρονικά η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και η κατανάλωση. Όλα αυτά τα συμπεράσματα, μαζί με μία ανάλυση στα τιμολόγια που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες για τα συστήματα συμψηφισμού, τα βάλαμε σε ένα υπολογιστικό εργαλείο" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, αν. καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Γρηγόρης Παπαγιάννης.

"Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να πει, 'εγώ κάθε τετράμηνο καταναλώνω τόσο', να δηλώσει μέσω του google maps, πού είναι το σπίτι του και αμέσως το πρόγραμμα θα υπολογίσει ποια είναι η βέλτιστη διάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, που μπορεί να χρησιμοποιήσει για το σπίτι του, π.χ. τρία κιλοβάτ και σε πόσο καιρό θα έχει μία απόσβεση. Στοιχεία, όπως οι ηλιακές ακτινοβολίες αντλούνται αυτομάτως από βάσεις δεδομένων, δίνοντας τις συντεταγμένες το σύστημα συνδέεται με μία μεγάλη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατεβάζει ό,τι στοιχεία χρειάζεται" σημειώνει.

«Τελευταία ευκαιρία για την αγορά φωτοβολταϊκών»

Ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering) είναι ουσιαστικά μία μορφή επιδότησης, για να μπορέσει κάποιος που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια να γίνει και παραγωγός της.
«Βάλε μία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας με το φωτοβολταϊκό, δε θέλω να την παράγεις, για να μου την πουλάς, θέλω κυρίως να την καταναλώνεις. Αν σου περισσεύει, π.χ. επειδή το μεσημέρι παράγει πολλή ενέργεια το φωτοβολταϊκό κι εσύ δεν έχεις μεγάλες καταναλώσεις, θα τη δώσεις στο δίκτυο κι εγώ σε μία μεγάλη 'μπαταρία' θα σου τη φυλάξω για έναν χρόνο, για την νύχτα ή τη συννεφιασμένη μέρα που θα τη χρειαστείς. Εάν πάλι δεν σου φτάνει, θα σου δίνω ό,τι χρειάζεσαι και στο τέλος του τετραμήνου θα γίνεται ο συμψηφισμός, για να δούμε τι θα με πληρώσεις ή τι πιστωτικό υπόλοιπο θα έχεις εξηγεί, με απλά λόγια, τη φιλοσοφία του προγράμματος ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι «θα είναι μία καλή ευκαιρία -ίσως η μοναδική ευκαιρία- για να γίνει κάτι στην αγορά φωτοβολταϊκών».

Σε σχέση με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στη στέγη, το «net-metering» διαφέρει στο ότι είναι μία μορφή επιδότησης, η οποία στοχεύει, όχι πλέον σε επενδυτικά οφέλη, αλλά στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων για τον ίδιο τον επενδυτή- καταναλωτή.

«Το προηγούμενο πρόγραμμα έλεγε 'βάζω φωτοβολταϊκά και ό,τι ηλεκτρική ενέργεια παράγω τη δίνω στο δίκτυο και την πουλάω με μία πολύ υψηλή τιμή', την οποία κρατούσαν υψηλή μέσα από επιδοτήσεις και αυτή η υψηλή τιμή δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά, άνοιξε μία μεγάλη τρύπα και τελικά επιβαρύνθηκαν όλοι οι καταναλωτές, για να καλυφθούν τα χρήματα, που χρειάζονταν, για να πληρωθούν οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών" διευκρινίζει ο καθηγητής.
Οι συμβάσεις για το net-metering είναι 25ετούς διάρκειας, επειδή, όπως σημειώνει ο κ. Παπαγιάνης, "τόση είναι περίπου η διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού και πρέπει ο επενδυτής να είναι βέβαιος ότι αυτό που συμφώνησε θα έχει εφαρμογή για 25 χρόνια και δεν θα βρεθεί ξεκρέμαστος".

«Από τα πιο φθηνά φωτοβολταϊκά στον κόσμο»

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, εξαιτίας της μεγάλης αγοράς φωτοβολταϊκών που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των επιδοτήσεων των προηγούμενων χρόνων για την εγκατάστασή τους, απέκτησε ιδιαίτερα μεγάλη και ανταγωνιστική αγορά.

«Η χώρα μας έχει από τα πιο φθηνά φωτοβολταϊκά στον κόσμο -πιο φθηνά και από τη Γερμανία ή την Ιαπωνία. Δεν είναι τυχαίο, είχαμε μεγάλη αγορά και οι τιμές λόγω ανταγωνισμού έπεσαν πολύ χαμηλά» αναφέρει.

Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου PV-NET παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ