Κλείσιμο

Λέσβος: Έκθεση για τα ζώα στο βόρειο Αιγαίο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια

Κι όμως στην ειδυλλιακή σήμερα Άντισσα, ένα όμορφο χωριό της δυτικής Λέσβου ζούσαν... αλιγάτορες. Όχι πρόσφατα, βέβαια, αλλά πριν 18 με 20 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό μαζί με όλα τα άλλα νέα ευρήματα των ερευνητικών εργασιών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, τα οποία για πρώτη φορά εκτίθενται το κοινό, παρουσίασε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, εγκαινιάζοντας την έκθεση φυσικής ιστορίας «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για τα ζώα της περιοχής και συγκεκριμένα τα αμφίβια, τα ερπετά, μεταξύ των οποίων ο αλιγάτορας της Άντισσας, τα μικροθηλαστικά, τα ψάρια, της λίμνης και των παραποτάμων και τα ασπόνδυλα, χερσαία και λιμναία

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου και προσδιορίστηκαν από την δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου.

Πρόκειται για τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα που ενισχύουν την θεωρία ότι η Λέσβος -τμήμα της Αιγηίδας χέρσου- αποτέλεσε γέφυρα μετανάστευσης για μεγάλο αριθμό ειδών. Επιπλέον επιβεβαιώνεται το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη και η ύπαρξη πυκνού υποτροπικού δάσους γύρω από τοπική μεγάλη λίμνη

Είναι η πρώτη φορά αναγνωρίζονται απολιθώματα αλιγάτορα στην Ελλάδα. «Αρχίζουμε τώρα να γνωρίζουμε τα ζώα που ζούσαν στο μεγάλο υποτροπικό δάσος της Λέσβου κατά το Πρώιμο Μειόκαινο (...) Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που διατηρήθηκε σκεπασμένο από τη στάχτη των ηφαιστείων! Ένα μοναδικό αρχείο Φυσικής Ιστορίας που μόλις τώρα άρχισε να μας παρουσιάζει τα κρυμμένα μυστικά του!», υπογράμμισε ο κ. Ζούρος.

Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ