Οι διαδικτυακές αγορές είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον

Το συγκεκριμένο ερώτημα επιδίωξε να απαντήσει ο Ντάβιντ Χίσμαν, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς. Ο Χίσμαν αρθρογραφεί στο περιοδικό «Journal of Unsolved Questions», που εκδίδεται από διδάκτορες του Μάιντς και ασχολείται με αναπάντητα ερωτήματα διαφόρων επιστημονικών πεδίων.

«Το θέμα με ενδιέφερε γιατί ψωνίζω συχνά στο ίντερνετ και αναρωτιόμουν τι είναι καλύτερα; Να κάνεις τις αγορές σου στο διαδίκτυο ή στο κατάστημα;», εξηγεί ο επιστήμονας τoυς λόγους της επιλογής του θέματος. Για την έρευνά του μελέτησε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα την συμπεριφορά των καταναλωτών στο ίντερνετ ή το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται κατά την αποστολή δεμάτων. Βέβαια έμελλε να διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο θέμα βρήκε το πλέον κατάλληλο πλαίσιο στο «Journal of Unsolved Questions», αφού οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί και δεν κατάφερε να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα.

Σύμφωνα με το άρθρο το Χίσμαν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διαδρομή, που κάνει ένας καταναλωτής με το αυτοκίνητό του για να φτάσει σε ένα εμπορικό κατάστημα είναι περίπου 900 γραμμάρια. Συγκριτικά κατά την αποστολή ενός δέματος εκπέμπονται λιγότερα από 500 γραμμάρια. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που το πακέτο επιστρέφεται; Τότε οι διαδρομές γίνονται περισσότερες και οι εκπομπές φυσικά αυξάνονται.

Κατανάλωση ενέργειας

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει το αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση ενέργειας. «Στο διαδικτυακό εμπόριο η αποθήκευση σε μεγάλους χώρους ανά προϊόν εμφανίζει πλεονεκτήματα. Κατά κανόνα στις μεγάλες αποθήκες καταναλώνεται λιγότερο ρεύμα και θέρμανση απ ό,τι στην αποθήκευση στα εμπορικά καταστήματα», γράφει σε άρθρο του ο Μόριτς Μότσαλ, συνεργάτης του Οικολογικού Ινστιτούτου. Αλλά και στο ίντερνετ καταναλώνεται ενέργεια, όπως για παράδειγμα το ρεύμα που χρειάζεται ο υπολογιστής που χρησιμοποιεί ο πελάτης.

Παρά τις πολλές μεταβλητές σε ορισμένες αγορές ο Ντάβιντ Χίσμαν θεωρεί ότι οι αγορές στο διαδίκτυο είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. «Μπορώ να φανταστώ ότι στις αγορές ηλεκτρικών συσκευών, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις κλπ. το ποσοστό επιστροφής των προϊόντων είναι περιορισμένο. Και αυτά είναι είδη τα οποία δεν μεταφέρει κανείς συνήθως στα μέσα μαζική μεταφοράς». Επομένως εδώ ενδεχομένως να επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι οι ρύποι που εκπέμπονται κατά την αποστολή δεμάτων είναι λιγότεροι απ ότι αυτούς που εκπέμπονται κατά τη διαδρομή στο κατάστημα. Παρ' όλα αυτά παραμένει απλώς μια θεωρία χωρίς απτές αποδείξεις για το αν οι ονλάιν αγορές είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον από την παραδοσιακή βόλτα στα καταστήματα.

Πηγή: Deutsche Welle - Carla Christina Bleiker / Αλεξάνδρα Κοσμά