Πώς ξεχωρίζουμε έναν θηλυκό από έναν αρσενικό δεινόσαυρο;

Τους εξαφανισμένους δεινόσαυρους τους ξέρουμε μόνο από τα απολιθώματά τους, άρα είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά, καθώς οι διακρίσεις των δυο φύλων σπάνια μπορούν να γίνουν διακριτές στους σκελετούς αυτών των ειδών.

Στην περίπτωση του γνωστού δεινοσαύρου Στεγόσαυρους Τζουράσικ, όπως έδειξε μια μελέτη μπορούμε να καταλήξουμε για το αρσενικό και το θηλυκό με βάση το σχήμα των μεγάλων κοκάλινων πλακών που προεξέχουν στο πίσω μέρος του σώματος.

Ο Στεγόσαυρος ο οποίος περιπλανιόταν στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στα 150 εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν ένα μεγάλο τετράποδο ζώο που έτρωγε φυτά και είχε δυο σειρές πλακών κατά μήκος της πλάτης του, καθώς και δύο αιχμές στο τέλος της ουράς του για να κοπανάει τα αρπακτικά ζώα.

Τα μεγαλύτερα είδη Στεγόσαυρου έφθαναν περίπου στα 30 πόδια (9 μέτρα). Στη συγκεκριμένη έρευνα τα είδη Στεγόσαυρου που μετρήθηκαν ήταν περίπου 21 πόδια (6.5 μέτρα).

Το «νεκροταφείο» της Montana περιείχε απολιθώματα δεινοσαύρων με κόκαλα σε δύο διαφορετικές ποικιλίες: μερικά ήταν πλατιά και άλλα ήταν ψηλά. Τα πλατιά ήταν 45 τοις εκατό μεγαλύτερα σε επιφανειακό εμβαδό από τα ψηλότερα, τα οποία ήταν σχεδόν 3 πόδια (90 cm).

«Τα αρσενικά συνήθως έχουν μεγαλύτερη σωματική διάπλαση από τα θηλυκά. Έτσι, οι μεγαλύτερες πλάκες είναι πιθανό να ανήκαν στους άνδρες», όπως δήλωσε ο Evan Saitta, ένας 23χρονος απόφοιτος παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανίας του Μπρίστολ του οποίου η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.

«Η πλατιά, λεπτή δομή των πλακών και η τοποθέτησή τους στο πίσω μέρος δημιουργούσε το σεξουαλικό προφίλ του ζώου, ανάλογο της ουράς που διέθετε. Οι πλατιές πλάκες πιθανότατα υπήρχαν για να προσελκύουν τους συντρόφους τους, σαν μια φωτεινή πινακίδα».

Οι ανατομικές και οι άλλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων κάποιου είδους, όπως η χαίτη του αρσενικού λιονταριού ή τα κέρατα του αρσενικού ελαφιού, θεωρούνται σεξουαλικός διμορφισμός.

Υπάρχουν παραδείγματα σεξουαλικού διμορφισμού που έχουν βρεθεί σε άλλους δεινοσαύρους, αλλά δεν επαρκούν για να βγουν συμπεράσματα. Ο Saitta είπε ότι οι πλάκες στους Στεγόσαυρους μπορεί να είναι «η πιο πειστική απόδειξη για τον σεξουαλικό διμορφισμό των δεινοσαύρων μέχρι σήμερα».

Πηγή: skai.gr