Κλείσιμο

Προσωρινό «ναι» από την Ολομέλεια του ΣτΕ σε αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Το δρόμο στα σχεδιαζόμενα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την Κρήτη, ανοίγει η 
Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προσωρινή απόφασή της. Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση άλλης απόφασης, που θα έχει καθοριστικό ρόλο για την τύχη υλοποίησης των επίμαχων έργων.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 1.369 φορείς και κάτοικοι της Κρήτης και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28.5.2012 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών ισχύος 1.077 ΜW στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεση τους με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ».

Η εν λόγω εταιρεία είχε ασκήσει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του επίμαχου έργου και έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των φορέων και κατοίκων και όλους τους ισχυρισμούς τους ως αβάσιμους, ενώ έκρινε ότι το πλαίσιο της επενδυτικής δραστηριότητας στρατηγικού μεγέθους με το οποίο ευνοείται η οικονομική ανάπτυξη, δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της χώρας.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης σημειώνεται ότι στο στάδιο αυτό, δεν γίνεται «η αξιολόγηση των χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητας που περιέχεται στην επενδυτική πρόταση, αλλά εκτιμάται, απλώς, για τις ανάγκες και τους σκοπούς του νόμου το κατ’ αρχήν επιτρεπτό της, με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο επενδυτής, προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες στον νόμο διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης επενδυτικών προτάσεων που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες υλοποίησης, βάσει του υποβαλλόμενου από τον επενδυτή επιχειρησιακού σχεδίου και της ανάλυσης των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της επένδυσης στην ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Και προσθέτει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι στο στάδιο αυτό κρίνεται «αν το επενδυτικό σχέδιο έχει καταρχήν πιθανότητα υλοποίησης και αν είναι ικανό να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Καθοριστική για την πορεία των επίμαχων έργων, σύμφωνα με τον πνεύμα της δικαστικής απόφασης, είναι το εάν θα είναι νόμιμη η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, η οποία εκδόθηκε μεταγενέστερα και έχει ήδη κατατεθεί άλλη δεύτερη προσφυγή και πάλι από κατοίκους και φορείς της Κρήτης η οποία εκκρεμεί.

Αναλυτικότερα, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ 11 Σωματεία και Σύλλογοι κάθε μορφής και 1.123 κάτοικοι και από όλους τους νομούς της Κρήτης και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικη, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν για την κατασκευή των επίμαχων αιολικών πάρκων.

Κάτοικοι και προσφεύγοντες φορείς υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του επίμαχου έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς θα βλάψει ανεπανόρθωτα, τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, καθ’ όσον παραβιάζει την δασική και οικιστική νομοθεσία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ