Κλείσιμο

Τσιρώνης: Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επένδυση που δεν περνά τους νόμιμους ελέγχους

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα επένδυση που δεν υφίσταται τους νόμιμους ελέγχους και να βρίσκεται σε καθεστώς εμφυλίου όλη η περιοχή, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο κ. Τσιρώνης προσθέτει ότι το υπουργείο δεν δέχεται εκβιασμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ: Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας. Θέλαμε να σας ρωτήσουμε καταρχήν τι ενέργειες έχει κάνει στο θέμα των Σκουριών η κυβέρνηση, από τότε που εξελέγη και τι ενέργειες δρομολογούνται;

Απ: Κοιτάξτε, από την πρώτη στιγμή εξαγγείλαμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα μία επένδυση, η οποία, αφενός δεν θα υφίσταται τους νόμιμους ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, και αφετέρου να βρίσκεται σε ένα καθεστώς εμφυλίου πολέμου όλη η περιοχή. Δεν είμαστε μία χώρα τριτοκοσμική, στην οποία υπάρχουν επενδύσεις που τις προστατεύουν τμήματα από άλλες χώρες, αστυνομία στρατού από άλλες χώρες. Εδώ είναι μία δημοκρατική κοινωνία. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι ειρηνικά δεμένες με το περιβάλλον και με τους ανθρώπους. Βρήκαμε μία κατάσταση. Βρήκαμε μία ανησυχία. Υπάρχουν επιστήμονες, οι οποίοι έχουν πολύ σοβαρές ενστάσεις για την περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης και για τη μελλοντική της προοπτική. Οφείλαμε να το εξετάσουμε. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να ασκούμε έλεγχο.

Ερ: Από τους ελέγχους που έχετε κάνει ως τώρα τι έχει προκύψει και από αυτά που ακούτε από τους επιστήμονες σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος, ποια εντύπωση, καταρχήν, δημιουργείται;

Απ: Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα αυτήν τη στιγμή -και είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να το κάνω- να απαντήσω σε πλημμέλειες οι οποίες αναφέρονται -και είναι πάρα πολλές- όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς ελέγχους που γίνανε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, στους οποίους οι εταίροι έχουν καταθέσει απολογητικά υπομνήματα, τα οποία μελετώνται και αυτά ενδελεχώς. Πριν καταλήξουν λοιπόν οι επιθεωρητές να μας αναγγείλουν με επιστημονικό τρόπο εάν οι απαντήσεις της εταιρείας είναι επαρκείς ή μη επαρκείς, εμείς οφείλουμε να αναμένουμε. Δεν έχω δικαίωμα αυτήν τη στιγμή και δεν πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Σε αυτή την αναμονή δεν δεχόμαστε εκβιασμούς σαν αυτούς που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Οι εργαζόμενοι, δικαίως, έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Δικαίως έχουν το δικαίωμα της απεργίας.

Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί διαμαρτύρονται για ελέγχους. Όσον αφορά τα πολεοδομικά, που έγινε η ανάκληση το χειμώνα, τους τα έχουμε ξεκαθαρίσει. Καταρχάς, δεν μιλάμε για εξορυκτική διαδικασία, άρα οι μεταλλεργάτες δεν έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο. Μιλάμε για πολεοδομικές παραβάσεις, τις οποίες, προφανώς, η εταιρεία όφειλε -από την ώρα που κάναμε τις ανακλήσεις- να φροντίσει να μας ενημερώσει πώς θα τις θεραπεύσει. Όπως οφείλει να κάνει κάθε εταιρεία, όταν κάνει μία πολεδομική παράβαση.

Ερ: Από την εμπειρία που έχετε στον περιβαλλοντικό χώρο, σε χώρες που έχουν γίνει αντίστοιχες επενδύσεις, υπάρχει συνήθως περιβαλλοντικός αντίκτυπος ή τηρώντας πιστά τη νομοθεσία αυτός μπορεί να ελαχιστοποιηθεί;

Απ: Κοιτάξτε, οι εξορύξεις χρυσού, παγκοσμίως, έχουν σοβαρότατο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η εταιρεία διατείνεται ότι στην Ελλάδα, με νέες τεχνολογίες, τις οποίες θα κουράσω τους ακροατές να τις επισημάνω, δεν θα έχει τον αντίκτυπο που έχει αλλού και ότι υπάρχουν νέες μεταλλουργικές διαδικασίες που αποτρέπουν τον αντίκτυπο. Μένει να το αποδείξει. Γιατί αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν εφαρμοστεί σε αρσενικούχα πετρώματα αλλού και θα εφαρμοστούν στη Χαλκιδική. Αναμένουμε από την εταιρεία να μας το αποδείξει, όπως οφείλει και από τη σύμβασή της άλλωστε. Δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύψαμε εμείς. Το περιγράφει αναλυτικότατα η σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ