Γιατί οι μύκητες εκπέμπουν φως;

Οι επιστήμονες από καιρό αναρωτιούνταν τον πιθανό λόγο που κάνει έναν μύκητα να λάμπει και τώρα φαίνεται πως βρήκαν μια απάντηση. 

Μερικά μανιτάρια πράγματι είναι βιοφωταυγή, συμπεριλαμβανομένου ενός που φυτρώνει ανάμεσα σε σάπια φύλλα που βρίσκονται στη βάση νέων φοινίκων με καρύδες στα δάση της Βραζιλίας. 

Οι ερευνητές είπαν, ότι στα πειράματα στη Βραζιλία συπεριέλαβαν το μεγάλο κίτρινο μανιτάρι που ονομάζεται "Flor de coco" (λουλούδι καρύδας) και είδαν ότι η νυχτερινή φωταύγεια προσέλκυσε έντομα και άλλα πλάσματα που στη συνέχεια μπορούσαν να εξαπλώσουν τα σπόρια του γύρω από το δάσος.

«Η έρευνα δίνει μια απάντηση στο ερώτημα, “Γιατί οι μύκητες εκπέμπουν φως;” ένα ερώτημα το οποίο τέθηκε γραπτώς από τον Αριστοτέλη περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν», δήλωσε ο βιοχημικός Cassius Stevani από το ινστιτούτο της Βραζιλίας Quimica-Universidade που βρίσκεται στο Σάο Πάολο.

"Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι μύκητες εκπέμπουν φως για να γίνονται αντιληπτοί από έντομα και να βοηθούν στο να αποικήσει ο μύκητας και σε νέους οικοτόπους."

Ο γενετιστής και μοριακός βιολόγος Jay Dunlap του Dartmouth College's Geisel School of Medicine δήλωσε ότι η βιοφωταύγεια ως οντότητα έχει εξελιχθεί πολλές φορές σε διαφορετικές μορφές ζωής όπως σε βακτήρια, μύκητες, έντομα και ψάρια.

"Οι περισσότεροι από αυτούς εκπέμπουν φως με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, δηλαδή με τη βοήθεια της βιοχημείας που είναι μοναδική σε κάθε οργανισμό", δήλωσε ο Dunlap.

Από τα 100.000 γνωστά είδη μυκήτων, τα 71 είναι βιοφωτιζόμενα. Τα είδη της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα όλων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα βιολογικό κιρκάδιο ρολόι ρυθμίζει το βιοφωτισμό τους και λάμπουν μόνο τη νύχτα.
Πηγή: Πηγή: Reuters