Φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στο Βέλγιο

Μπορεί να μας συμβεί ό,τι και στους ανθρώπους στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, λέει η γερμανίδα Γιόζι Μπόκχολντ, η οποία διαδηλώνει μπροστά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της βελγικής πόλης Τιάντζ κατά της πυρηνικής ενέργειας: «Ήρθα εδώ μαζί με εκατοντάδες διαδηλωτές από την γερμανική πόλη του Άαχεν που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων».

Ένα πυρηνικό ατύχημα στο Βέλγιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις στους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, στο τριεθνές μεταξύ Βελγίου, Γερμανίας και Ολλανδίας. Η διαδηλώτρια Μάριτ Ρέικ ήρθε στο Τιάντζ από την ολλανδική πανεπιστημιούπολη Μάαστριχτ: «Ζούμε σε μια ζώνη, η οποία θα έπρεπε να εκκενωθεί. Ο παλιός πυρηνικός αντιδραστήρας στον οποίο διαπιστώθηκαν ρήγματα θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας».

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν έξω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τιάντζ. Λόγω των ρηγμάτων στον αντιδραστήρα 2 οι αρχές αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του. Τέσσερα χρόνια μετά το δυστύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας οι διαδηλωτές ζητούν τον τερματισμό της λειτουργίας όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων του Βελγίου. «Τσερνομπίλ 1986, Φουκουσίμα 2011, Τιάντζ 20..?», αναγράφει ένα από τα πανό.

Η Κομισιόν στηρίζει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων

Περισσότεροι από τους μισούς διαδηλωτές προέρχονται από την Γερμανία και την Ολλανδία. «Προς το παρόν η κινητοποίηση των Βέλγων δεν είναι μεγάλη. Είναι κρίμα ότι πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι η απειλή, λέει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των βέλγων Πρασίνων του κόμματος Ecolo στο τοπικό κοινοβούλιο.

Μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα η Γερμανία έθεσε εκτός λειτουργίας τους παλαιότερους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, τονίζει ο γερμανός βουλευτής Όλιβερ Κρίσνερ από το κόμμα των Πρασίνων και προσθέτει: «Παράλληλα έγινε συνείδηση στους κατοίκους του τριεθνούς ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα ατύχημα προέρχεται από το Βέλγιο». Ο γερμανός ειδικός εκφράζει ωστόσο την απογοήτευσή του για την μέχρι τώρα στάση του Βερολίνου: «Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε για τα ρήγματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες Τιάντζ 2 και Ντέλε 3 χωρίς ωστόσο να πάρει θέση στο σημαντικό αυτό ζήτημα».

Στη διαδήλωση συμμετέχει και ο γερμανός πυρηνικός φυσικός Κλάους Μπούχνερ, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής του Οικολογικού Δημοκρατικού Κόμματος (ODP). Ζητά να τεθούν άμεσα εκτός λειτουργίας οι αντιδραστήρες στους οποίους διαπιστώθηκαν ρήγματα. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του και για την πολιτική της ΕΕ στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Είναι επικίνδυνο και οικονομικά ασύμφορο. Η στάση αυτή σχετίζεται με τους λομπίστες και έχει ως στόχο την εκμετάλλευση δημοσίων πόρων».
Πηγή: Deutsche Welle - Gero Ruter / Στέφανος Γεωργακόπουλος